Nyhetsarkiv

Utdanning som våpen i kampen mot aids

I dag, 1. desember, er den internasjonale hiv/aids-dagen. I dag vil omtrent 8000 mennesker dø av aids. Hiv-viruset må stoppes, skrev SAIH i Klassekampen i 2003.

Opprop: Løslat Aung San Suu Kyi !!

Til: Senior General Than Shwe, Yangon, Myanmar

Herr general,
Jeg skriver til deg for å oppfordre deg til å gjøre alt i din makt for umiddelbart og uten forbehold å løslate Daw Aung San Suu Kyi.

Takk for tierne!

Når du betaler semesteravgiften, kan du gi 20 kroner til Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH). Hva brukes pengene til?

Helomvending fra Mbeki.

Den sørafrikanske presidenten Thabo Mbeki, som tidligere har vist stor skepsis til sammenhengen mellom HIV og AIDS, har nå forandret oppfatning. Sør Afrikas myndigheter skal nå tilby antiretrovirale medisiner til hele den HIV-positive delen av befolkningen i Sør Afrika.

Myanmar students return to universities

Reuters June 16 2003; YANGON: Myanmar students are flocking back to universities after the ruling military allowed classes to restart, ending a two-week suspension amid fears of unrest following the detention of pro-democracy leader Aung San Suu Kyi.

Studenter bortført i Colombia

Utviklingen i regionen Norte Santander og grense byen Cucuta er allarmerende. To studenaktivister er blitt bortført og ni andre har blitt tvunget til å forlate byen etter trusler fra de Paramilitære. Les rapport fra CSF (Colombiansk Student Forening) på Blindern.

Zimbabwe National Student Union (ZINASU) er tildelt Studentenes Fredspris 2003!

Studentorganisasjonen ZINASU har i år blitt tildelt Studentenes Fredspris for deres iherdige arbeid for studenters rettigheter, grunnleggende menneskerettigheter og demokrati i Zimbabwe. Gjennom sitt arbeid risikerer aktivistene i ZINASU hver dag strenge sanksjoner fra myndighetene. Stadige arrestasjoner uten lov og dom, vold og tortur er risikoen som følger med studentaktivisme i Zimbabwe. SAIH gratulerer våre medstudenter i Zimbabwe med prisen!

Monsieur le président de l'université de Dschang

Den kamerunske studenten Stephane, som var på besøk i Norge i august for å få inspirasjon til å bygge opp studentunion i Kamerun, ble utvist fra universitetet da han vendte tilbake til hjemlandet. Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund har nå skrevet brev til rektoren på hans universitet. Cher monsieur le président, voici une lettre pour vous.

Kamerunsk student utvist fra universitetet

Kamerunske Stephen Tedajio (27), som har vært aktiv i opprettelsen av den kamerunske studentorganisasjonen UNEEC, har nå blitt utvist fra universitetet. Tedajio ble utvist kort etter at han returnerte til Kamerun, fra et to ukers opphold i Norge på invitasjon fra SAIH. Tedajio har ikke fått noen begrunnelse for den uventede utvisningen. Men grunnene synes åpenbare.

Reisebrev fra El Alto - oktober 2002

Erik Feiring satt i Hovedkomitéen i OD-kampanjen 2000, som hadde tema: Ungdom i kamp mot hiv/aids. Nå har han nettopp vært i Bolivia og besøkt CEADL, som er én av prosjektpartnerne fra OD'2000. Her kan du lese hans inntrykk derfra.

Kjønnsfokus og utdanning viktig i kampen mot HIV og AIDS

I følgje UNAIDS sin ”Report on the global HIV/AIDS epidemic 2002”, er unge menneske særskild utsett for HIV smitte, og dei får ofte ansvar for å ta vare på familiemedlemmer som lever med HIV/AIDS. Ein reknar med at om lag 11.8 millionar unge i alderen 15-24 lever med HIV/AIDS i dag, og rundt halvparten av dei 6000 nye HIV-smitta per dag er unge.

Kamerunbesøket dekket i studentavisene

Tchebonsou Ngankam og Tedajio Stephen fra den nystartede kamerunske studentunionen UNEEC var i september på et to ukers besøk i Norge på invitasjon fra SAIH. De møtte en mengde norske studentorganisasjoner, og tok med seg masse inspirasjon med hjem til Kamerun. Her er hva studentmediene skrev om besøket deres.

Bilder fra Høstseminaret 2002

Et lite utvalg av bilder fra SAIHs høstseminar 2002, med over 60 deltakere fra lokallag, StL, Studentparlamenter og styre i tillegg til AU og Sekretariatet. I tillegg var det besøk fra Zimbabwe, Kamerun og Colombia.

Feltarbeid i Nicaragua

To feltturer på tilsammen 5 måneder og SAIHs nye flotte nettsider har gitt meg lyst til å skrive noe om "mitt" land, Nicaragua. Mer spesifikt; "min" region på Nicaraguas sørlige atlanterhavskyst rundt kystens største by Bluefields.

Fra uutdannet lærer til rektor

I 1997 hadde bare 20% av lærerne som arbeidet i grunnskolen i den sørlige Atlanterhavsregionen i Nicaragua formell lærerutdanning. -I Nicaragua plukker vi folk fra gaten, og plasserer dem i klasserommet for å undervise, sier Lissa Taylor, rektor på barneskolen i Pearl Lagoon. For noen år siden var hun selv uten lærerutdanning. Gjennom stiftelsen FADCANIC, som har videreutdannet ufaglærte lærere siden 1997, har hun nå endelig fått sin utdanning, og er nå sjef på skolen hvor hun tidligere var ansatt.

Trygghet for en kaffebonde

Matagalpa, Nicaragua, september 2002. I et hus, høyt oppe i en skråning, med utsikt over et milelangt dalføre, bor Angelita med sin familie. Angelita er enke i 60-årene, og sjef i husholdet. Hun sitter inne i stuen og titter ut av inngangsdøra. To av de yngste barnebarna leker med hverandre ute på tunet. Hun har 17 av dem. -Her produserer vi kaffe og barn, sier hun og humrer. Uten Max Havelaars rettferdig handlede kaffe, hadde hennes situasjon vært svært annerledes.

100 studenter besto kurs i sauehold: Fårepølser til besvær etter overbevisende sauetarmshow

Universitetet i Tiwanaku og de 100 avgangsstudentene gir det ettårige kurset i sauehold en verdig avslutning. Muntlig eksamen er i gang, og to av studentene er i full gang med en autentisk oppvisning om tarmfunksjoner hos sau. Den unge jentas foredrag blir behørig visualisert av en mann, som ruller ut metervis av sauetarm. Bøtta han har ved siden av seg inneholder et komplett sett av saueinnvoller. Den kreative øvelsen i tarmslyng avløses av andre kunstner som avslører de ulike organenes spesielle egenskaper. Under forestillingen blir vi servert fårepølser og andre sauebaserte godsaker. Mens fårepølsa vokser i munnen, blir jeg rammet av et snev av selvkritikk over å ha handlet uprofesjonelt i mitt møte med sauen. Som vanlig gjør jeg en rask revisjon av etiske retningslinjene for sosionomer, og konstaterer at det nye og nære forholdet til sauens intime sfære har gjort det mye vanskelige å spise fårepølse.