Nyhetsarkiv

El Alto, byen min!

Odd-Kjetil Johannesen er SAIHs prosjektansvarlig for Bolivia og har gjennom arbeidet i SAIH besøkt landet mange ganger. Han bodde der også et halvt år under sin studiepermisjon. Da foretok han sitt feltarbeid blant ungdomsgjenger i El Alto.

Ungdomsbandene i El Alto

Dette er en liten rapport fra feltarbeidet mitt om ungdomsbander i El Alto, foreløpig på et ikke-akademisk vis.

Harare 31.07.02. Dans!

Balletthøyskolen i Zimbabwe har et prosjekt som kalles outreach. Det ble startet i 1981 og sprer dans og bevegelse til gatebarn, handikappede og andre barn med få ressurser. En av ildsjelene, Brighton, jobber med outreach og er også trommelærer på balletthøyskolen. Han har en dansegruppe på plassen utenfor huset sitt hver onsdag som vi fikk mulighet til å oppleve.

Landsbygda rundt Gweru, 2.08.02

Community Working Group on Health skulle ha workshop i Gweru og inviterte oss dit. Jeg og Mona tenkte det var en sjanse til å få sett noe annet enn by på turen og spurte Itai i CWGH om det var mulig å komme seg ut på landsbygda. Så ikke lenge etter ankomst til Gweru måtte Paddington, SAIHs faste drosjesjåfør i Zimbabwe!, inn i bilen igjen og det bar ut i bushen. Vårt reisefølge, som skulle vise oss rundt, var den lokale CWGH representanten. Han viste seg å være en spesiell mann….

Yrkesutdanning og jobbskaping

Arbeidsløshet er et enormt problem i Sør-Afrika og nærmer seg i dag 50%. Det formelle utdanningssystemet er hovedsakelig rettet mot den formelle sektoren som byr på svært få jobbmuligheter. Behovet for utdanning som er tilpasset samfunnet og ungdoms individuelle behov er derfor stort.

Utdanning innen kunst og kultur

Under apartheid tiden var det ingen opplæring innen kunst og kultur på svarte skoler i Sør-Afrika. Helt nye læreplaner er utarbeidet for å inkludere dette i alle trinn. Dette innebærer at det er et stort behov for å gi den nødvendige kompetansen til lærerne.

Vårt bilde av Sør

Vårt bilde av Sør er som regel eit bilde frå Syden. På slike bilde ser ein oftast ei gruppe med solbrente og litt fulle folk frå Kolbotn og Steinkjer som smiler saman med den lokale kelneren som er pen og morsom og kan ein del grisete ord på norsk.

Burma: utdanning som et våpen mot folket

I juli 2000 gjenåpnet militærregimet i Burma universitetene igjen etter mer enn tre og et halvt år sammenhengende stengning. Universitetene har i løpet av de siste tolv årene vært åpne i til sammen tretti måneder, og få har tro på at de kommer til å forbli åpne denne gangen heller. Den regjerende juntaen har aldri våget å innrømme for omverdenen at de har holdt universitetene stengt, men innkasserer i dag ufortjent anerkjennelse for å åpne dem igjen. Universitetene åpnes imidlertid med så store begrensinger og strenge vilkår at det som foregår på universitetene snarere regnes som militær indoktrinering enn reell utdanning.

Då eg mista alt

Då eg testa positivt for hiv, mista eg alt. Eg var gift, hadde eit barn, var gravid og hadde god jobb. Mannen min skulda alt på meg og kasta meg ut, arbeidsgjevaren min sa meg opp. Eg gjekk frå å vera butikk-bestyrar til å bli hushjelp, noko som ikkje akkurat var draumen.

SAIH tidllig ute med kvinnebistand

SAIH tok tidlig opp kvinners stilling i Sør og i bistanden, og startet en kvinnegruppe allerede i 1977. SAIHs leder fra 1977 til 1981, Marit Nybakk, i dag representant for Arbeiderpartiet på Stortinget, var en viktig pådriver i dette arbeidet

Studenter i kamp-kampanjen

Kampanjen ble i hovedsak gjennomført våren 2002. Hovedfokus var Zimbabwe, men også andre land ble trukket fram. Lokallag samlet inn underskrifter, stod på stand, hang opp plakater og delte ut løpesedler, og på Blindern kom det besøk av Chenjerai Hove

Systueprosjektet i Bolivia

Dette prosjektet som startet på slutten av 1970-tallet og varte til begynnelsen av 1990-tallet ble et av de lengste og vanskligste gjennom SAIHs historie. Manglende kompetanse og store, uoversiktelige samarbeidsforhold var bare noen av faktorene som gjorde arbeidet vanskelig.

Movimiento Cultural Qullana

Qullana er aymara og beryr den første. Dette er en ogranisasjon av og for aymara-og quechuaindianere, som har arbeidet for å styrke utdannings-og opplæringsmuligeter til indianerene i og fra rurale områder.

Sterke kvinner i Vest-Sahara

Vest-Sahara er det mest likestilte landet i den muslimske verda hevda kultur -og sportsminister Mariam Salek Hmada på ein pressekonferanse 8.mars i Stockholm. Det som står i vegen for ytterlegare frigjering er mangelen på ein eigen stat.

Women's Worlds - Framsteg og utfordringar i ei kjønna verd

Den åttande internasjonale kvinnekonferansen vart arrangert i Kampala 21 til 26 juli 2002. Konferansen samla omlag 2200 aktivistar og akademikarar frå 94 land med eit overveldande fleirtal av kvinner til ei hektisk veke i hovudstaden i Uganda.

Kokebok 2001

- HVORDAN MARKERER STUDENTENES FREDSPRIS - For alle lokallag av: Norges Bedriftsøkonomiske Samfund (NBS), Studentenes Landsforbund (StL), Norsk Studentunion (NSU)og Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH)

Kjønn, kropp og kunnskap - Seksualundervisning i Nicaragua

Et eksempel fra virkeligheten: En organisasjon som jobber med informasjon om HIV og andre seksuelt overførbare sykdommer i Nicaragua er på en videregående skole i en liten by. De skal informere elevene om forskjellige kjønnssykdommer og HIV. De vil også fortelle litt generelt om kropp og seksualitet Før de skal snakke med elevene har de et møte med rektor på skolen. Rektor vil at de skal gå gjennom det de har tenkt å fortelle elevene med han på forhånd. Representantene for organisasjonen sier litt om hva de pleier å snakke med elevene om, blant annet bruk av prevensjon og informasjon om hvordan HIV og kjønnssykdommer smitter. Rektors reaksjon er ikke overraskende på representantene for organisasjonen; han sier at det er greit at de snakker med elevene, men at de IKKE får lov til å snakke om sex eller bruk av kondom.