Studenters rettigheter

Studenters rettigheter

- Min aktivisme har hatt stor innvirkning på livet mitt. Det fanget oppmerksomheten til sikkerhetstjenesten og gav meg et rødt merke på ryggen.

Dette er ordene til Abel Runga i studentorganisasjonen Zimbabwe National Students Union (ZINASU), en av SAIHs samarbeidspartnere i Zimbabwe. Å engasjere seg politisk som student i Zimbabwe, kan få store konsekvenser.

Harare, Zimbabwe: 1. juli, idet vi nordmenn var på vei ut i fellesferie, ble en ansatt i studentorganisasjonen ZINASU angrepet på vei ut av hjemmet sitt. Væpnede menn hoppet ut av en bil og forsøkte å dra han med seg inn i bilen. I basketaket som oppstod ble mannen påført slag mot hodet, men greide likevel å rive seg løs. Mennene avfyrte flere skudd idet han la på sprang. Heldigvis slapp han unna.

Ifølge ZINASU var det sikkerhetstjenesten som stod bak dette kidnappingsforsøket og historien er ikke unik. Bare uker tidligere ble tre kvinnelige aktivister og opposisjonsmedlemmer bortført og torturert etter en demonstrasjon, uten lov og dom (OHCR).

Joana Mamombe Mdc Alliance Hospital Harare May 15 2020

15.5.2020, Harare Hospital: Parlamentsmedlem Joana Mamombe fra opposisjonspartiet MDC Alliance er en av tre aktivister som ble bortført og torturert etter en demonstrasjon. Foto: Jekesai NJIKIZANA / AFP

En av disse var parlamentsmedlem Joana Mamombe. Mamombe har bakgrunn som studentaktivist i ZINASU og har studert i Bergen gjennom Student at Risk-ordningen. Etter en periode på sykehus ble de tre aktivistene arrestert på nytt og tiltalt for å lyve om bortføringen.

- Som studentaktivist i ZINASU anser myndighetene deg som regimefiendtlig. Både familien og samfunnet endrer syn på deg. Mange tar deg ikke seriøst fordi de mener du kaster bort livet ditt og muligheten til å få en jobb, forteller Runga.

- Internasjonal solidaritet hjelper oss å skape oppmerksomheten rundt menneskerettighetsbruddene som skjer i Zimbabwe, sier han.

Med støtte fra SAIH, jobber ZINASU for å bidra til økt kunnskap om studenters rettigheter. ZINASU bistår også studenter som blir utsatt for overgrep og arrestasjon med tilgang på gratis rettshjelp. Abel mener samarbeidet med SAIH har vært viktig for å styrke dette arbeidet.

DETTE GJØR SAIH I ZIMBABWE

SAIH er Norges største solidaritetsorganisasjon for studenter og akademikere internasjonalt. Vi jobber for at alle unge skal ha rett til god, høyere utdanning. Trusler og sanksjoner rettet mot studenter som hever stemmen, er et alvorlig overgrep mot ytringsfrihet og demokratiet. Dette gjør vi for å styrke studenters rettigheter i Zimbabwe:

DOKUMENTERE OVERGREP

Dokumentere, avsløre og stanse overgrep rettet mot studenter.

BYGGE STERKE ORGANISASJONER

Bygge sterke studentorganisasjoner med politisk gjennomslagskraft.

RETTIGHETSOPPLÆRING

Ledertrening og opplæring slik at studenter kjenner til og kan kjempe for sine rettigheter.

PANDEMIENS PÅVIRKNING

SAIHs partnere, fagforeningen PTUZ og studentbevegelsen ZINASU er politisk utsatt og frykter for egen trygghet.

Korona-pandemien har gitt Zimbabwe enorme utfordringer - et land som allerede stod overfor økonomisk kollaps, et haltende helsevesen og tørke. Myndighetene slår hardt ned på kritikere, og portforbud og koronarestriksjoner har bidratt til å forverre situasjonen for aktivister og menneskerettighetsforkjempere ytterligere.

I juli uttrykte FNs høykommissær for menneskerettigheter sin bekymring for at myndighetene bruker pandemien som et påskudd for å begrense folkets ytringsfrihet og rett til fredelig forsamling.

For studenter fører pandemien til et økende skille mellom fattig og rik: nå er det de som har tilgang til datamaskiner og internett hjemme som har tilgang til utdanning. Det er det svært mange studenter i Zimbabwe som ikke har.

gratis rettshjelp

Det er krevende tider for SAIHs partnere i Zimbabwe. En rekke aktiviteter har blitt utsatt og partnere jobber med å flytte aktiviteter over på digitale plattformer. Mange jobber fra hjemmekontor. Noen av SAIHs partnere, som fagforeningen PTUZ og studentbevegelsen ZINASU er politisk utsatte og frykter for egen trygghet. Zimbabwe Human Rights Lawyers er sentral i arbeidet med å representere aktivister og opposisjonsmedlemmer som blir arrestert.

TIL DEG SOM ER STUDENT: TAKK FOR TIERNE!

Kjære student - dine tiere utgjør en stor forskjell for studenter internasjonalt. Tusen takk for ditt viktige bidrag! Les mer om hvordan tier-ordningen fungerer, her.

Les mer om saihs arbeid


Temabilde Lhbt Filter
Temabilde Urfolks Prem M Filter

engasjer deg i saih: