2013: Tenk større
Les lokallagsbloggene og sjekk lokallagenes facebooksider for å finne ut hva som skjer!

2013: Tenk større

«Tenk større» handler om å få politikerne til å snakke om utviklingspolitikk i valgkampen. Vi i SAIH har tatt initiativet sammen med LNU, PRESS, SPIRE, Changemaker, Operasjon Dagsverk, Norsk Folkehjelps Solidaritetsungdom og Røde Kors Ungdom.

1: «Lite futt med bistandskutt!»

Norsk bistand har store konsekvenser for millioner av mennesker i verden. Til tross for at det ikke bare er størrelsen på budsjettet som er viktig, vil store kutt i norsk bistand høyst sannsynlig medføre redusert effekt.

Partiene som stiller til valg 9. september har svært ulike planer for norsk bistand. Likevel har ikke norsk utviklingspolitikk vært et tema i valgkampen. Vi vil at partiene skal tydelige på hvordan de de ønsker å innrette norsk utviklingssamarbeid, og eksplisitt fortelle hvordan de vil bruke norske bistandspenger.

Vi mener at overskuddsnasjonen Norge bør gi et solid bidrag til internasjonal utvikling og fattigdomsbekjempelse.

2: «Gå for utdanningsløft mot fattigdomskløft!»

Om lag 70% av verdens befolkning er unge mennesker. Det er viktig å prioritere denne befolkningsgruppen i årene som kommer, og gi disse innflytelse i egne samfunn. God utdanning er en viktig nøkkel for at ungdom skal kunne skape sin egen fremtid.

Det å satse på utdanning er ikke bare moralsk riktig, men også et lurt valg. I følge FN genererer hver krone investert i utdanning mer enn det tidobbelte tilbake til samfunnet.

I dag er det 57 millioner barn i verden som ikke går på skole. Likevel, og første gang på over ti år, opplevde vi i fjor en nedgang i internasjonal støtte til utdanning.

Vi mener at Norge må trappe opp støtten til både grunnutdanning og høyere utdanning for å fremme utvikling i det globale sør.

3: «Rød eller blå, sats på global helse nå!»

Ifølge FN befinner vi oss ved et historisk nøkkelpunkt hvor vi har muligheten til oppnå en HIV-fri generasjon.

Akkurat nå har vi all den kunnskapen vi trenger for at ingen skal måtte dø av aids, for at ingen barn skal bli født med hiv, og for at ingen flere skal bli smittet av viruset. Det vi mangler er politisk vilje til å sørge for at dette skjer. 

Vi mener at Norge aktivt må kjempe for at alle mennesker skal få tilgang til livsviktige medisiner og gode helsetjenester.