25 studenter arrestert i Zimbabwe

En time før eksamen skulle avlegges fikk studentene beskjed om at de ble nektet eksamen hvis de ikke betalte de urimelig høye eksamensavgiftene. Studentene demonstrerte, noe som førte til at 25 studenter ble fengslet.

(image)
Utdanningsdepartementet har tidligere lovet at ingen studenter skal bli nektet å avlegge eksamen selv om de ikke har betalt studie- eller eksamensavgift. Studenter ved Bindura University of Science Education ble nektet å avlegge eksamen fordi de ikke hadde betalt alle studieavgifter. Studentbevegelsen ZINASU forsøkte å forhandle med universitetsledelsen uten å lykkes.

Da forhandlingene ikke førte frem deltok 850 studenter i en demonstrasjon 4. januar. Opprørspolitiet slo hardt ned på studentene. Det er rapportert om vold, og 25 studenter er arrestert deriblant medlemmer av studentbevegelsens ledelse.  SAIHs partner Student Solidarity Trust (SST) har engasjert advokater for å få studentene løslatt innen 48 timer.

Eksamen er nå utsatt på ubestemt tid. Studentbevegelsen ZINASU og studentorganisasjonen SST er svært skuffet over hendelsen. Studentene hadde håpet at situasjonen skulle bedre seg etter at Mugabe og Tsvangirai inngikk i en samlingsregjering i februar i fjor, men i stedet har antall overgrep og arrestasjoner mot studenter økt i 2009 fra det urolige og voldelige valgåret 2008. De høye studieavgiftene har heller ikke blitt justert til et nivå hvor studenter flest kan ha råd til å betale semester- eller eksamensavgifter.

 

SAIH følger utviklingen på saken.

Kontaktperson: Kari Lindemann 21063477

Flere saker:

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.

Radi-Aid Awards 2017: Her er vinnerne

Radi-Aid Awards 2017: Her er vinnerne

Et innslag med Ed Sheeran fra britiske Comic Relief fikk prisen for årets verste innsamlingsvideo i bistandsbransjen, under SAIHs årlige prisutdeling Radi-Aid Awards. Den gjeveste prisen gikk til War Child Nederland. Begge vinnere har respondert på utmerkelsen.

Rettsak mot akademikere i Tyrkia

Rettsak mot akademikere i Tyrkia

I dag startet de første av mange rettsaker mot akademikere i Tyrkia, som i januar 2016 signerte et opprop mot myndighetenes behandling av sivile kurdere. Students At Risk-student Ekin Baris Sah var en av dem. Nå risikerer han 7,5 års fengsel.