Rollemodeller fra Kayelitsha

- Vi må gjøre noe! Vi må skrive om sosiale temaer og ting som skjer på skolen vår, sier Djoashe Nkosinathi fra 10. klasse om skoleavisarbeidet.

Han lager proff avis i samarbeid med organisasjonen AMAC.

- Elevene som går her vet ikke hvorfor, de bare er her, noen på grunn av foreldrene sine. Hvis vi skriver noe positivt om skolen vår og om de ulike fagene så kan det motivere dem. Noe som er både ”cool and educational”, fortsetter Djoashe.

Townships
Stedet er Kayelitsha, en av townshipene i Cape Town i Sør-Afrika. Det er over 1500 studenter på skolen Joe Slovo. Kayelistha består av et langstrakt område med små hus hvorav noen er blikkhus. Arbeidsledigheten er skyhøy og antallet hiv-positive er skremmende. Vi er på besøk for å se på et prosjekt som organisasjonen Arts and Media Access Centre (AMAC, tideligere Mediaworks) driver. Prosjektet er støttet av penger fra Operasjon Dagsverk 2000.

Mediaklubb for ungdom
Et titalls motiverte elever kommer to ganger i uken for å være med i Mediaklubben. Oscar Berger, som leder skoleprogrammet til AMAC, hjelper dem med å lage skoleavis.

– Oscar er kjempeflink. Han kan gjøre avisen vår skikkelig profesjonell. I tilegg så kan han gi oss tilgang til datamaskiner, sier Sibozo Ntombovujo, som går siste året på high school. Skolen hadde flere datamaskiner, men disse ble stjålet for en stund siden. Nå har de én datamaskin på1500 elever, og den er til og med ødelagt for øyeblikket. Nesten alle elevene forteller at de ønsker å bli journalister. Andre ønsker å skrive for å bringe informasjon og nyheter tilbake til bydelen sin.

-Vi må være rollemodeller for dem som er yngre. Mange av jentene i 12. klasse er gravide. Da tenker de som er yngre at det er greit, og ser opp til dem. Men vi må gå foran som gode eksempler. Og vise at det kan være annerledes, sier Klaas Nolukholo fra12. klasse.

Graviditet blant tenåringer er et stort problem i Sør – Afrika. Ungdom begynner i mange områder å eksperimentere med sex allerede i tolvårs alderen.

Hiv/aids
Dette øker faren for hiv/aids og seksuelt overførbare sykdommer.
-Det er litt vanskelig å skrive om sex, ler Klaas Nolukholo, da vi spør om de tør å skrive om det i avisen sin.
–Men vi kan skrive om hiv/aids likevel, sier Djonashe. – Ja, vi burde skrive at selv om noen har aids, så må man være glade i dem, og elske dem for det.

Framtiden
-The sky is the limit, sier Klaas Nolukholo med et stort smil, og fortsetter; -They can be whatever they want to be. Det er fantastisk å se slik energi og viljestyrke. Men dessverre er veien fremover ikke så lett. Den er først og fremst fylt av økonomiske og sosiale hindre. Uten penger er veien kort i det sørafrikanske utdanningssystemet. Bare de aller aller flinkeste får stipendier til høyere utdanning.

AMAC er med på å gi ungdom i Sør Afrika vilje, håp og en sterk stemme. På denne måten skapes krefter som kan være med på å endre systemet slik at alle unge i Sør -Afrika kan få lik tilgang på utdanning.  

Les mer om AMAC (Mediaworks).

Bildet er illustrasjonsbilde fra et annet AMAC-prosjekt.  

Flere saker:

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Gjennom en rekke reklamer på sosiale medier for et falskt universitet, vil SAIH og NSO advare mot å gjøre høyere utdanning til en vare. – "University Inc." viser hvorfor høyere utdanning må prioriteres i norsk utviklingspolitikk, sier studentledere.

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.