Historisk gjeldsslette for Bolivia

Som et av verdens 20 mest gjeldstyngede land, har Bolivia nå fått over 60 % av sin utenlandsgjeld slettet. I juli 2006 besluttet de tre store finansinstitusjonene Verdensbanken, IMF og Den interamerikanske utviklingsbanken å frigjøre Bolivia fra en stor gjeldsbyrde. Gjeldsslettene er resultat av G8-landenes bestemmelse om gjeldsslette, ifølge den bolivianske avisen La Razón.

I desember 2005 lå Bolivias utenlandsgjeld på 4941 millioner amerikanske dollar. Etter et samlet gjeldsslette på 3032 millioner dollar, har Bolivia nå “bare” 1909 millioner dollar i gjeld. Størst var Verdensbankens gjeldsslette på 1500 millioner dollar, 43 % av Bolivias totale gjeldsbyrde. Dette innebærer i tillegg at Bolivia nå blir fritatt fra en rentenedbetaling på 40 millioner dollar årlig. IMF sin gjeldsslette til Bolivia var på 232 millioner dollar, mens Den interamerikanske utviklingsbanken etterga 1300 av de totalt 1600 millioner dollar Bolivia har i gjeld til institusjonen. Sistenevnte sparer landet for 25 millioner dollar i årlige utgifter.

60 % av Bolivias innbyggere lever i fattigdom og omtrent samme andel av befolkningen er urfolk. Korrelasjonen mellom de to andelene er slående. Landets nye sosialistisk styre med landets første urfolkspresident, Evo Morales i spissen, står fremdeles overfor store utfordringer når det gjelder gjennomføringen av en mer rettferdig fordelingspolitikk. Den enorm gjeldssletten er bare ett skritt på veien.

Flere saker:

Spørsmål og svar om SAIH-tierne

Spørsmål og svar om SAIH-tierne

Tierne fra norske studenter er viktige bidrag til SAIH sitt arbeid for høyere utdanning, forskning og opplæring i det sørlige Afrika, Asia og Latin-Amerika.

HØSTSAMLING 2020

HØSTSAMLING 2020

11.-13. september er det tid for et av høstens høydepunkter, nemlig SAIHs Høstsamling. Velkommen til en helg fylt med faglig innhold, politisk skolering og mye moro.