SAIH og Flyktninghjelpen inviterer: Utdanning under angrep

SAIH og Flyktninghjelpen inviterer: Utdanning under angrep

Mens norske studenters største bekymring i disse dager er eksamen, er situasjonen en helt annen for studenter i en del andre land. I minst 25 land er skoler og universiteter okkupert av militærstyrker.

Ved åtte universiteter i Irak har studentene ingen steder å gå, fordi lærestedene er stengt av IS - den Islamske Stat. Og i Syria er minst 2.8 millioner barn uten skolegang, som følge av at regjeringsstyrker har okkupert skolene deres.

Eksemplene er mange. SAIH og Flyktninghjelpen inviterer med dette til seminar for å diskutere nærmere hvordan vi kan beskytte skoler og universiteter fra militært bruk.

Norske myndigheter har tatt på seg ansvaret for å implementere Lucens guidelines, internasjonale retningslinjer som skal beskytte skoler og universiteter fra militært bruk. Hvordan går veien videre for å skape bred internasjonal støtte for Lucens guidelines? Er det i praksis mulig? Og vil disse faktisk kunne forbedre situasjonen for skoler og universiteter i krigssoner?

Stikk innom Litteraturhuset og start helgen med et høyst aktuelt tema og spennende innledere!

I panelet:
Jan Egeland, generalsekretær I Flyktninghjelpen
Bede Sheppard, ass. direktør i Childrens Rights Division, Human Rights Watch
Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH
Ole Petter Ottersen, Rektor ved UiO og styreleder i Universitets- og høgskolerådet
Hans Brattskar, statssekretær i Utenriksdepartementet

Ordstyrer: 
Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna

SAIH, Redd Barna og Flyktninghjelpen er sentrale aktører i The Global Coalition to Protect Education under Attack (GCPEA), som har lansert Lucens Guidelines. GCPEA er en koalisjon av ledende multilaterale, globale og nasjonale organisasjoner som jobber for å beskytte studenter, lærere, skoler og universiteter mot militære angrep. 

Flere saker:

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Gjennom en rekke reklamer på sosiale medier for et falskt universitet, vil SAIH og NSO advare mot å gjøre høyere utdanning til en vare. – "University Inc." viser hvorfor høyere utdanning må prioriteres i norsk utviklingspolitikk, sier studentledere.

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.