​Nye trusler i Colombia

​Nye trusler i Colombia

SAIHs partnere i Colombia opplever stadig trusler og overgrep i kampen for sine rettigheter. Nylig ble to kvinnelige aktivister fra den afro-colombianske organisasjonen PCN truet på livet.

Danelly Estupiñan Valencia og Rocio Del Pilar Sgura er to kvinner som over flere år har gjort et viktig arbeid for å fremme og forsvare de urbane afrocolombianske lokalsamfunnene i kommunen Buenaventura. De har særlig jobbet for at lokalsamfunnene har rett til å bli konsultert ved etablering av en containerterminal i deres nærmiljø, har blant annet tatt i bruk rettssystemet for å fremme sine krav. Det har falt dårlig i smak hos selskapet som ønsker å etablere virksomheten sin i området.

Den 23 november mottok Danelly denne tekstmeldingen: "Danelly, du er svært nær slutten".

Senere samme kveld, når Danelly snakker på telefonen med en venninne, hører hun en forvrengt stemme som blander seg inn i samtalen og sier: «Vi vet hvor du er, vi vet hvor du er». Beskjeden gjentok seg flere ganger i løpet av telefonsamtalen.

Disse hendelsene føyer seg i rekken av 147 trusler mot ulike menneskerettighetsforkjempere i Buenaventura. Nå krever flere organisasjoner at myndighetene tar ansvar.

SAIH har samarbeidet med PCN siden 2013, og støtter deres arbeid for unge afroetterkommeres rettigheter.

  • SAIH er svært bekymret for situasjonen for menneskerettigheter i Colombia. Vi mener det er ytterst nødvendig at det sivile samfunn i Colombia får internasjonal oppmerksomhet som kan bidra til å beskytte rettighetsaktivister. At disse truslene kommer kort tid før fredsforhandlingene er i havn, viser hvor viktig det er at Norge opprettholder innsatsen i Colombia, også etter at en avtale er signert, sier leder Nicklas Poulsen Viki.

Flere saker:

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.

"Jeg har sett hvor viktig utdanning er"

"Jeg har sett hvor viktig utdanning er"

Omar Andrés Gómez Orduz (31) er president i den nasjonale studentorganisasjonen ACEU i Colombia. Han ønsker å bidra til et fredeligere Colombia og mener lik tilgang til god utdanning er avgjørende for å få dette til.

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.