​Nye trusler i Colombia

​Nye trusler i Colombia

SAIHs partnere i Colombia opplever stadig trusler og overgrep i kampen for sine rettigheter. Nylig ble to kvinnelige aktivister fra den afro-colombianske organisasjonen PCN truet på livet.

Danelly Estupiñan Valencia og Rocio Del Pilar Sgura er to kvinner som over flere år har gjort et viktig arbeid for å fremme og forsvare de urbane afrocolombianske lokalsamfunnene i kommunen Buenaventura. De har særlig jobbet for at lokalsamfunnene har rett til å bli konsultert ved etablering av en containerterminal i deres nærmiljø, har blant annet tatt i bruk rettssystemet for å fremme sine krav. Det har falt dårlig i smak hos selskapet som ønsker å etablere virksomheten sin i området.

Den 23 november mottok Danelly denne tekstmeldingen: "Danelly, du er svært nær slutten".

Senere samme kveld, når Danelly snakker på telefonen med en venninne, hører hun en forvrengt stemme som blander seg inn i samtalen og sier: «Vi vet hvor du er, vi vet hvor du er». Beskjeden gjentok seg flere ganger i løpet av telefonsamtalen.

Disse hendelsene føyer seg i rekken av 147 trusler mot ulike menneskerettighetsforkjempere i Buenaventura. Nå krever flere organisasjoner at myndighetene tar ansvar.

SAIH har samarbeidet med PCN siden 2013, og støtter deres arbeid for unge afroetterkommeres rettigheter.

  • SAIH er svært bekymret for situasjonen for menneskerettigheter i Colombia. Vi mener det er ytterst nødvendig at det sivile samfunn i Colombia får internasjonal oppmerksomhet som kan bidra til å beskytte rettighetsaktivister. At disse truslene kommer kort tid før fredsforhandlingene er i havn, viser hvor viktig det er at Norge opprettholder innsatsen i Colombia, også etter at en avtale er signert, sier leder Nicklas Poulsen Viki.

Flere saker:

Kriminaliseringen av studentaktivisme i Colombia

Kriminaliseringen av studentaktivisme i Colombia

Gjennom historien har modige mennesker tatt kampen for å redusere ulikheter i samfunnet, demokratisere land, forsvare miljøet og bekjempe undertrykkelse. Studenter har alltid gått i front, til tross for at de ofte blir utsatt for angrep av myndighetene.

Vær sterk, Colombia!*

Vær sterk, Colombia!*

Søndag ble flere personer knyttet til urfolksorganisasjonen CRIC, som SAIH samarbeider med, skutt. 8 er skadd og på sykehus.

Fellesuttalelse om den voldelige situasjonen i Colombia

Fellesuttalelse om den voldelige situasjonen i Colombia

SAIH og andre norske organisasjoner i Colombiaforum, er dypt bekymret for utviklingen i Colombia. Det internasjonale samfunnet kan og bør gjøre mer for å stoppe det som nå foregår. Her er våre felles krav til den norske regjeringen.