​Bahrain-aktivist mottar Studentenes fredspris i dag

​Bahrain-aktivist mottar Studentenes fredspris i dag

Aayat Alqormozi (24) fra Bahrain mottar prisen under ISFiT-festivalen i Trondheim. – En inspirasjon for studenter over hele verden, sier fredspriskomiteen.

Aayat-og-ungdomspolitikere

Fredsprisvinneren i møte med SAIHs leder Jørn Wichne Pedersen og flere ungdomspolitikere.

- Litteraturstudenten Aayat Alqormozi har blitt fengslet, torturert, truet og utvist fra studiene. Likevel er hun ikke redd for å heve stemmen gjennom sine regimekritiske dikt, og viser et enormt mot som bør inspirere studenter over hele verden, sier Jørn Wichne Pedersen, leder i fredspriskomiteen og leder i SAIH.

På vegne av alle studenter i Norge mottar hun i dag Studentenes fredspris 2015, for sin ikke-voldelige kamp for demokrati og fundamentale menneskerettigheter i Bahrain.

Etter å ha fremført dikt på Perleplassen i Manama i februar og mars 2011 – under opptakten av opprøret i Bahrain – ble Alqormozi et ledende symbol for den pågående kampen for frihet i landet. Hennes fredelige protester har kostet henne stort, likevel fortsetter hun.

24. januar 2014 fremførte hun nok en gang et dikt om urettferdighet på en offentlig samling. Ti dager senere ble Alqormozi tiltalt for «å ha fornærmet Kongen og å ha oppfordret til hat mot det regjerende regimet».

- Når Ayaat klarer å gjøre så mye i Bahrain, må norske studenter også kunne jobbe mer for internasjonal solidaritet, sier Wichne Pedersen.

Les sak i Dagbladet:Aayat (24) ble slått bevisstløs og torturert med elektriske støt etter at hun leste opp to dikt

​Gir ikke opp

Aayat-dax182

Alqormozi og SAIHs Wichne Pedersen deltok på Dagsnytt 18 i går.

Alqormozi er usikker på hva slags følger det vil få for mottagelsen av prisen når hun kommer hjem igjen til Bahrain, og frykter arrestasjon. Men hun vil ikke gi opp.

- Jeg er svært takknemlig for prisen og oppmerksomheten den kan føre til. Jeg aner ikke hva som vil skje, men jeg er klar for alt. Kampen handler ikke om at vi skal ta over styringen av landet. Vi bryr oss ikke om hvem som styrer, vi ønsker bare å leve et verdig liv, sier fredsprisvinneren.

I går deltok Alqormozi og Wichne Pedersen på NRK Dagsnytt 18, hvor hun avsluttet med følgende beskjed til norske studenter: "Dere må være utdannet. Autoritære regimer frykter oss som kjenner våre rettigheter."

Se hele innslaget her.

Opprøret i Bahrain i 2011 omtales som «den glemte arabiske våren». Regimet i Bahrain fortsetter sine brutale metoder mot demonstranter, aktivister og journalister. Det siste året har antall sikkerhetsstyrker har økt i gatene, og gjennom anti-terror-retorikk rettferdiggjør myndighetene bruk av voldelige og undertrykkende midler.

Les mer om Studentenes fredspris.

Flere saker: