Ansatte uten lønn, studenter uten mat: Stor demonstrasjon i Zimbabwe

Ansatte uten lønn, studenter uten mat: Stor demonstrasjon i Zimbabwe

Tusenvis av studenter deltok i en demonstrasjon på University of Zimbabwe i Harare i går, mot matrasjonering og manglende betaling av ansatte. I dag er universitetet stengt, og over 4000 studenter uten mat og husrom.

Til tross for at studentene ved University of Zimbabwe (UZ) betaler sin semesteravgift på 1000 amerikanske dollar i tide – avgiften som også skal dekke mat og husrom – har de den siste tiden blitt utsatt for matrasjonering på campus. Demonstrasjonen, ledet av studentrådet, regnes som den største på mange år.

«Vi har tatt opp dette med universitetsledelsen ved flere anledninger,» sa Gift Ostallos, nestleder i Students Representative Council, til Daily News i går.

Demonstrasjonen foregikk fredelig og studentene holdt plakater hvor det stod «Hvor er pengene?» og «Vi krever å bli hørt!». Politiet var sterkt representert og blokkerte alle utganger fra campus.

Personale har ikke fått lønn

Bakgrunnen for studentdemonstrasjonene var også at lærere og vaske- og kantinepersonell gikk ut i streik mandag. De vil ikke returnere til universitetet de får utbetalt sin lønn for februar måned. De har ikke fått utbetalt lønn de tre siste månedene.

UZ ble i går stengt og vil ikke åpne igjen før 24. mars. De over 4000 studentene som bor på campus har blitt bedt om å forlate området, noe som fører til at flere står uten husly.

Leder for Studentunionen i Zimbawe (ZINASU), Gilbert Mutubuki, utrykte frustrasjon over situasjonen ved UZ:

«I dag er det ingen mat på universitetet, kokkene streiker og lærerne streiker og alle fakultetene er stengt(..). I stedet er regjeringen opptatt med å fly folk til Victoria Falls for å feire Mugabes bursdag. Penger har blitt donert til festen samtidig som lærer lønningene fremdeles ikke er betalt», uttalte han i ZINASUs presseuttalelse under pressekonferansen onsdag.

Uro preger Zimbabwe

Stengingen av UZ følger en rekke hendelser av uro i Zimbabwe den siste måneden. Flere sivilsamfunnsorganisasjoner frykter nå at det kan bryte ut lovløse tilstander om ikke noe blir gjort for å imøtekomme den sårbare situasjonen.

Blant annet har et opprør i Harares største fengsel ført til at en person døde og 23 ble skadet. Fangene demonstrerte på grunn av mangel på mat i fengselet. En stor demonstrasjon fant også sted i Harare for en uke siden, hvor det ble krevd en innsats fra politiet for å finne aktivisten Itai Dzmara. Dzmara har blitt bortført, og situasjonen er fremdeles uavklart. I forlengelsen av demonstrasjonen ble hovedkontoret til opposisjonspartiet MDC stormet av politi, og flere medlemmer kom fysisk til skade.

Situasjonen i Zimbabwe er anspent både politisk og økonomisk, og blir stadig mer polarisert. Stor frykt for nasjonal hungersnød som følge av ekstrem tørke, høy arbeidsledighet og mistillit til staten er de tre største og mest bekymringsfulle trekkene.

I kabinettmøte tirsdag ble det bestemt at finansielle ressurser skulle settes av for å importere mat. Regjeringen har i forkant av dette gjort en innsats for å samle regnvann – et prosjekt som ikke har gitt resultater. Stemmer fra opposisjonen stiller nå spørsmål til regjeringens utspill, og til hvor disse pengene skal tas fra.

Les mer om vårt arbeid i Zimbabwe.

Flere saker:

Aktivisme under angrep

Aktivisme under angrep

Myndigheter tar stadig mer kreative verktøy i bruk for å stilne kritiske stemmer, viser ny rapport om studentaktivisme.