Alvorlige angrep mot studenter og forskere i 65 land

Alvorlige angrep mot studenter og forskere i 65 land

Mellom januar 2011 og mai 2015 har det blitt registrert totalt 333 angrep i 65 land mot universiteter og høgskoler, viser ny rapport fra Scholars at Risk.

- Angrep mot universiteter og høgskoler foregår med urovekkende hyppighet. Det truer sikkerheten for akademikere, studenter, administratorer og ansatte, og svekker kvaliteten på og tilgangen til høyere utdanning, sier Robert Quinn, direktør i nettverket Scholars at Risk.

Den nye rapporten Free to Think, utgitt av Scholars at Risk, har gått gjennom 247 hendelser i 65 land mellom januar 2011 og mai 2015. Dette involverer totalt 333 angrep på akademikere, studenter og andre aktører innen den høyere utdanningssektoren. Totalt sett regnes tallene å være mye høyere, ettersom rapporten ikke har klart å fange opp alle hendelser.

Les også: Lunsjmøte: Kampen for akademisk frihet

Angrepene dreier seg både om drap, vold og forsvinninger, urettmessige fengslinger, utvisninger fra læresteder, reiserestriksjoner og andre angrep som tydelig får konsekvenser for høyere utdanning. Det er registrert totalt 485 mord i 18 ulike land.

Trusler og usikkerhet gjør at mange forskere ikke tør å publisere og uttale seg om sin forskning. Situasjonen for foreleserne gjør også at studenter blir redde for å uttale seg og studere kontroversielle temaer.

- Studenter og akademikere er ofte de som først protesterer når et land beveger seg i feil retning. Denne rapporten viser at dette kan få svært alvorlige følger for de som våger å kritisere styresmaktene, sier Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH.

- Rapporten dokumenterer angrep mot høyere utdanning av et rekordstort omfang, men dessverre er dette trolig bare toppen av isfjellet, fortsetter SAIH-lederen.

  Scholars-at-Risk-Free-to-Think-2015-Cover

  Les hele rapporten Free to Thinkher.

  Utallige historier om trusler, drap og forsvinninger

  Nylige hendelser som trekkes frem i rapporten er:

  • Terroraksjonen av Al Shabaab ved Garissa University College i Kenya i april 2015, hvor nærmere 150 studenter ble drept
  • De 43 forsvunne studentene i Mexico, september 2014
  • De voldelige sammenstøtene mellom politi og studentdemonstranter I Myanmar, mars 2015

  Rapporten trekker frem flere enkelthistorier, som historien om en professor ved det palestinske Al Quds-universitetet som fikk drapstrusler fordi han tok med studenter på studietur til konsentrasjonsleire i Polenog lot israelske studenter oppleve hvordan det var å bo i palestinske flyktningeleire i Betlehem. Og ved et japansk universitet fikk ledelsen trusler og krav om at de må sparke to forskere og journalister. Årsaken var at de skrev om hvordan det japanske militæret benyttet seg av sexslaver under 2.verdenskrig.

  Truslene mot studentledere i Colombia trekkes også frem – som du kan lese mer om her.

  Rapporten oppfordrer det internasjonale samfunn, myndigheter, utdanningssektoren og sivilt samfunn til å gjøre konkrete handlinger for å øke beskyttelsen av høyere utdanning. Det er stort behov for systematisert dokumentasjon, etterforskning og ansvarliggjøring av angrep.

  - Vi håper denne rapporten vil inspirere alle til å gjøre mer for å beskytte høyere utdanning og friheten til å tenke, sier Quinn, som kommer til Oslo på den norske lanseringen av rapporten.

  Fakta:

  • Rapporten Free to Think lanseres 23. juni, utgitt av Scholars at Risk (SAR).
  • I Norge presenteres rapporten på lunsjmøte onsdag 24. juni kl. 11-12 på Kulturhuset i Oslo. SAIH, Scholars at Risk og Scholas at Risk Norge inviterer til debatt og lansering.
  • Robert Quinn, direktør i SAR og vinner av UiOs menneskerettighetspris i 2012, kommer for å presentere rapporten. Vi får også møte en forfulgt forsker med opphold ved UiO, og UiOs rektor Ole Petter Ottersen.
  • Scholars at Risk er et internasjonalt nettverk bestående av institusjoner for høyere utdanning som har til oppgave å remme akademisk frihet og forsvare forskeres menneskerettigheter verden over. Over 280 universiteter i 34 land er med i nettverket, som har hjulpet over 1000 forskere over hele verden.
  • Hvert år har stadig flere norske institusjoner tatt imot forskere gjennom SAR. Les mer om den norske SAR-seksjonen.
  • Les hele rapporten her.

  Flere saker:

  5882 signaturer levert til regjeringen og Telenor!

  5882 signaturer levert til regjeringen og Telenor!

  På under en uke signerte 5882 mennesker underskriftskampanjen vår "Stop the sale of Telenor Myanmar". 16. februar overleverte vi disse signaturene til statsminister Jonas Gahr Støre, Nærings- og industriminister Jan Christian Vestre og Telenor konsernsjef Sigve Brekke.