Livet i verdenes verste by

FK-gruppebilde-baksetet smalt

Et kjapt google-søk på Harare og du finner raskt artikler som viser til Harare som verdens verste by å bo i. I følge The Economist er byen den 4.verste byen å bo i verden for expats. Før vi dro ble vi også advart av mange (som selv ikke har vært her) om å være forsiktige i Mugabes land. Dere der hjemme lurer kanskje på hvor forferdelig vi har det i denne byen? Vi tenkte derfor vi skulle dele noen bilder for å vise hvor grusomt det er her.

FK Stian-Antonsen Instagram Streets-of-Harare

Her ser du et bilde fra sentrum, med brede gater og med blomstrende Jacaranda-trær. Vi kan gå rundt å ta bilder med kamera og telefon, og har aldri vært redde for at den skal bli stjålet (derimot er det mange som eeelsker å bli tatt bilde av)

FK Stian-Antonsen Instagram -Cappuccino3

Denne cappuccinoen koster halvparten av det den gjør i Norge, og smaker minst like godt. Her sitter vi ofte å nyter gratis internett og en god frokost i helgene.

FK Stian-Antonsen Instagram -Uni

Biblioteket på University Of Zimbabwe. Universitet har over 20 000 studenter, og campus er full av blomster, trær, flott arkitektur og studenter som viser frem siste mote. Biblioteket er også et av de største på kontinentet.

FK Stian-Antonsen Instagram -Tennisbane

Dette er tennisbanene på campus. Ja, de har tennisbane på campus.

FK Stian-Antonsen Instagram -Borrowdale-kjøpesenter

Her står vi foran fontenen på Borrowdale kjøpesenter, hvor du kan få alt du ønsker deg (og ikke visste at du ønsket deg), live musikk, kino, uendelig mange restauranter og en god blanding av svarte og hvite beboere.

FK Stian-Antonsen Instagram -PS-bar

Pariah State er baren vi pleier å møtes på om kveldene. Skikkelig hipster-sted med bilder av jazz-artister på veggene, konserter i helgene og drinker vi ikke visste fantes. Det er også trygt å gå hjem fra baren -selv på kveldstid.

FK Stian-Antonsen Instagram -YETT-kontor

Kontoret til YETT (Youth Empowerment Transformation Trust) som blant annet har et ressurssenter hvor ungdom kan få opplæring i viktige ferdigheter. Samt dyppe bena i svømmebassenget, om de skulle ønske det.

FK Stian-Antonsen Instagram -utsikt-Baraclay

Utsikten fra en kafé i 3.etasje, hvor du kan nyte en kopp te og se over til Barclays Bank.
Vi skal ikke legge skjul på at det er problemer i Harare. Jevnlige strømbrudd, dårlig vedlikehold av veier og annen infrastruktur og et sentrum som forfaller til fordel for de rikere bydelene nord for byen. Likevel, det er lite kriminalitet her, trafikken flyter greit, forurensing er ikke et stort problem. Det finnes dårlige områder her, men på langt nær så ille som slumområdene i Sør-Afrika eller Kenya. Lese - og skriveferdighetene her er også blant de høyeste på kontinentet, med over 90%. De som får problemer er de som involverer seg politisk og som er kritiske til regimet. Blant annet er det en aktivist som har vært forsvunnet siden mars, og som sannsynligvis er blitt drept. Studentaktivister opplever ofte å bli utsatt for både vold og å bli utvist dersom de uttaler seg for kritisk. Det er derfor viktig at vi fortsetter å støtte de modige aktivistene som kjemper for akademisk frihet. Likevel, beskrivelsene av Harare som en grusom by som er forferdelig å bo i er også et eksempel på hvordan vestlige medier ukritisk bringer bilder fra sør som kun viser en liten del av sannheten. Vær kritisk, og bli med å utfordre stereotyper.


Hilsen Stian og Anne-Marit, Harare

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 29. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Militærkupp eller internoppgjør i Zimbabwe?

Militærkupp eller internoppgjør i Zimbabwe?

I natt ble det kjent at militæret tok over makten i Zimbabwe. Militæret understreket på nasjonal TV at dette ikke var et kupp, og at president Mugabe og hans familie er trygge og i sikkerhet. Natten og dagens hendelser kommer etter en stadig økende tilspissing av den interne kampen i Mugabes parti ZANU-PF. Maktkampen har stått om hvem som skal etterfølge Mugabe som har vært president i Zimbabwe siden 1980, og som nå er 93 år.