​Slips og hatt – nei, takk!

IMG 2726

På skolebesøk i Zambia møter vi jenter i side og rutete foldeskjørt. Noen med slips. Den for oss litt fremmede skoleuniformen. Vi er med SAIHs partnerorganisasjon, Zambia National Women's Lobby (ZNWL) for å møte en av jentegruppene de har startet. En av jentene i klubben, Mercy deler ut populære plakater av et zambisk popidol til de som kan svare henne på spørsmål om for eksempel hva hovedstaten i Norge egentlig heter? Artisten skal spille under lørdagens konsert som er begynnelsen på en kampanje i regi av ZNWL, for å få flere ungdommer til å stemme under valget neste år.

Medlemmene i jentegruppa møtes ukentlig for å diskutere utfordringer jenter møter i samfunnet og hvordan de kan komme seg opp og frem i livet. Det er ingen tvil om at disse jentene mener at flere kvinner må være med å bestemme. Selv er de for unge til å stemme, men de kan like godt begynne forberedelsene alt nå. For å kunne stemme i Zambia må de registrere seg som velger, men før de kan gjør det må de ha et nasjonalt ID kort. Og for å få ID kort må de ha fødselsattest, og for å få fødselsattesten må de ha foreldrenes underskrift. Alle kort og attester fås på ulike kontorer.

IMG 2737

Jeg stiller store og naive spørsmål til Mercy: «Hva er den største utfordringen for at kvinner skal bli likestilte med menn?». Og får svaret: «Åh, Kari –det er så mange utfordringer. Hele samfunnet må endre seg.» Det er ikke bare de unge jentenes egne holdninger som skal bygges opp, slik at de skal få troen på at de kan få til mer enn mødre generasjon. Kultur, politikk og religion må utfordres. Når vi spør jenteklubben om hva de drømmer om å bli, så er det mange som sier lege, men det er også flere som vil bli jurist, regnskapsfører, ingeniør eller journalist. Kvinneorganisasjonene som SAIH samarbeider med, jobber for å utfordre den tradisjonelle kvinnerollen. Fremtiden for unge kvinner må ikke begrenses til mann og barn. Dessverre kjemper de mot en statistikk som fort kan innhente dem. Årlig blir 12 000 jenter i den videregående skolen gravide. Når en jente er blitt gravid har hun ifølge loven, to år på å returnere til skolebenken. I virkeligheten nekter derimot ofte rektor de unge mødrene å komme tilbake til skolen fordi de mener jentene har dårlig moral. Abort er heller ikke et alternativ for unge jenter i Zambia. Her er abort ulovlig med mindre du er utsatt for voldtatt eller det er fare for eget liv.

En gledelige nyhet for jenter med fremtidsdrømmer om høyere utdannelse, er at kabinettet har vedtatt en nye låneordning for studenter ved universiteter og høgskoler. Den nye låneordningen er lobbet frem av SAIHs partner ZANEC og studentbevegelsen. Denne ordningen gir unge kvinner muligheten til å søke om lån, samtidig som de søker studieplass. Dermed vil flere unge jenter fra rurale områder få muligheten til å flytte fra landsbygda til studiesteder rundt om i landet.

IMG 2738

Neste år er det nasjonale valg i Zambia. Unge kvinner må bruke stemmeretten sin og flere kvinner må stille til valg. Zambia National Women's Lobby er klare for oppgaven og utfordrer allerede den sittende presidenten i Lusaka Times til å gi flere kvinner ministerjobber.

Flere saker:

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Zambia: 150 studenter såret i opptøyer på campus

Zambia: 150 studenter såret i opptøyer på campus

Det brøt ut store opptøyer ved University of Zambia (UNZA) i Lusaka tidligere denne uken, i protest mot ubetalt studentstøtte og lønninger til ansatte. Ministeren for høyere utdanning responderte med å forby all aktivitet gjennom studentunionen.