Deportert med politi eskorte: Ledelsen i SAIH kastet ut av okkuperte Vest-Sahara ​

Deportert med politi eskorte: Ledelsen i SAIH kastet ut av okkuperte Vest-Sahara ​

- Bevæpna, hissige menn tok fra oss passene våre og ba oss vente i et trangt avhørsrom. Dette var en ubehagelig opplevelse, sier politisk nestleder i SAIH Inga Marie Nymo Riseth.

De siste dagene har 67 norske fredsaktivister har forsøkt å nå El Aaiún i okkuperte Vest-Sahara, men alle bortsett fra en har blitt deportert ut. De var del av et historisk fredsinitiativ initiert av et bredt spekter norske organisasjoner, som alle krever at det avholdes en folkeavstemning om Vest-Saharas selvstendighet.

SAIH deltok i dette initiativet med en gruppe på syv stykker. Delegasjonen besto av SAIHs to nestledere samt fem aktivister fra SAIHs lokallag. De tok bussen til El Aaiún natt til søndag, og var kun 5 km unna den saharawiske hovedstaden da de ble beordret ut av bussen.

  • Vi hadde blitt stoppet i et par politikontroller gjennom natten, og da vi nærmet oss den siste politikontrollen var vi ganske nervøse. Vi visste at om vi slapp igjennom denne ville målet vårt være nådd, men slik gikk det ikke. Bevæpna, hissige menn tok fra oss passene våre og ba oss vente i et trangt avhørsrom. Dette var en ubehagelig opplevelse, og veldig frustrerende siden vi hadde kjørt i 12 timer og nå kunne se byen foran oss, sier politisk nestleder i SAIH Inga Marie Nymo Riseth.
VS Checkpoint Foto-Thea-Njaastad

SAIH-delegasjonen skulle møte arbeidsløse, ferdigutdannede menneskerettighetsforkjempere som de siste ukene har protestert og sultestreiket mot arbeidsledigheten blant befolkningen i Vest-Sahara.

  • Vi skulle bli hentet på busstasjonen i El Aaiún av en representant for denne gruppen, og da vi ikke dukket opp begynte han å etterlyse oss via telefon. Tekstmeldingen han sendte oss da han skjønte at vi kom til å bli deportert lød som følger:

"I feel sorry and disappointed. But I'm not surprised from what Moroccan authorities did with your delegation. This is not the first time."

Inne på avhørsrommet ble flere SAIH-aktivistene kjefta på fordi de snakket i telefonen og politiet overvåket dem hele tiden. Da de kom ut av avhørsrommet sto omtrent 15 marokkanske menn og filmet og tok bilder av dem med mobilkamera.

  • Vi krevde en skriftlig begrunnelse på hvorfor vi ikke fikk lov til å reise inn til El Aaiún, og vi fikk til svar at vi ikke var velkomne fordi vi hadde politiske motiver for reisen. Dette viser at marokkanske myndigheter ikke ønsker at vi skal bli vitne til de mange overgrepene de utfører mot lokalbefolkningen, sier Riseth.
VS Martine-og-heidi-i-avhørsrommet2

Martine Jahre og Heidi Kristiansen i avhørsrommet

I 2015 ga SAIH ut en rapport som avdekker totalt 256 menneskerettighetsbrudd begått av marokkanske myndigheter mot lokalbefolkningen i det okkuperte Vest-Sahara i løpet av ett år. SAIH krever at folkeavstemningen om selvstendighet avholdes.

  • Det er helt uakseptabelt at fredelige aktivister blir nektet å møte det saharawiske folk. Men enda verre er det at FNs spesialutsending Christopher Ross ble nektet å besøke de okkuperte områdene i november. Dette viser at fredsforhandlingene under FN har stagnert, og det er på tide at det tenkes nytt, sier leder i SAIH Nicklas Poulsen Viki.
  • Det er tverrpolitisk støtte i Norge for folkeavstemning og avkolonisering av Vest-Sahara. Likevel skjer det ingenting. Vi krever at norske myndigheter leter etter nye løsninger på denne konflikten slik at det kan avholdes en folkeavstemning i tråd med folkeretten, sier Riseth.

Etter flere timer i politikontrollen ble SAIH-delegasjonen sendt i to biler tilbake til den marokkanske byen Agadir. De hadde politieskorte deler av veien og ble stoppet i mer enn ti politikontroller. Deler av søndagen har sivilt politi fulgt med på alle deres bevegelser.

Thea-checkpoint red2

Thea Njaastad fra SAIH deporteres fra Vest-Sahara av marokkansk politi.

Flere saker:

Ledig stilling

Ledig stilling

SAIH leter etter en resultatorientert og kreativ kollega til å være prosjektleder for SAIHs inntektsarbeid. Søknadsfrist 31. januar.