Bekymret for studenter som straffes uten grunn

Bekymret for studenter som straffes uten grunn

Fredelige studentaktivister blir stadig møtt med vold, arrestasjoner og tiltale internasjonalt. – Vi er bekymret for denne tendensen. Studenter skal ikke straffes for å bruke sin rett til å engasjere seg, mener SAIH og NSO.

«Som studentaktivist har jeg vært inn og ut av fengsel. Hvis jeg drar tilbake til Swaziland, blir første stopp fengsel igjen».

Dette forteller studenten Bheki Dlamini fra Swaziland, i en ny kortfilm fra Norsk studentorganisasjon (NSO) og Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), som nå er publisert på sosiale medier.

Kortfilmen er første del av en kampanje som setter fokus på situasjonen for studenter i verden og den norske pilotordningen Students At Risk.

- Historien Bheki forteller er dessverre ikke unik. Vi hører stadig om slike historier fra studentene som har fått opphold i Norge gjennom Students at Risk-ordningen, sier Inga Marie Nymo Riseth, leder i SAIH.

Les SAIHs høringsinnspill til Statsbudsjettet 2017.

Høye mørketall

Så langt er det registrert totalt 511 angrep mot høyere utdanning siden 2011, viser Scholars at Risk-nettverkets Academic Freedom Monitor. Siste tall viser at det mellom mai 2015 og september 2016 er registrert 158 angrep mot høyere utdanning i 35 land. Blant disse er 39 hendelser i forbindelse med organiserte studentaktiviteter.

Dette innebærer både demonstrasjoner, protester, marsjer og andre arrangementer, som myndighetene har møtt med vold, fengsling, arrestasjoner og andre brutale tiltak.

- De nye tallene viser at situasjonen ikke har forbedret seg og vi er redd detter ikke viser hele bildet. Det må være lov å vise sitt studentengasjement uten faren for å bli møt med vold, sier Marianne Andenæs, leder i NSO.

-Når studenters engasjement blir møtt med vold flere steder i verden, viser det hvor viktig Student at Risk er. Ordningen er et viktig tiltak for å beskytte menneskerettighetsforkjempere, avslutter Riseth og Andenæs.

Students At Risk er en ordning for forfulgte og utsatte studenter som blir hindret utdannelse i sitt hjemland på grunn av sitt politiske engasjement for menneskerettigheter og demokratiutvikling. I dag er det i underkant av tjue studenter fra land som Zimbabwe, Tyrkia, Swaziland, Egypt og Syria. NSO og SAIH jobber nå for å gjøre pilotordningen permanent i Norge.

Flere saker: