Please, a! Gi Vest-Sahara sin selvstendighet!

14.-18. mars ble utdelingen av "the Please Prize" og SAIHs kampanje om Vest-Sahara markert over hele Norge av SAIHs 11 lokallag. Her er noen av høydepunktene:

5T2A7791

Mandag 14. mars ble kampanjeuka sparket i gang med the Please Prize Awards og lansering av rapporten "Fred i sikte?" på Kunstnernes Hus i Oslo. Den sahrawiske ministeren for samarbeid, Boulahi Siid, kom helt fra de sahrawiske flyktningeleirene i Algerie for å motta prisen på vegne av President Mohammed Abdelaziz. Den marokkanske kongen og Erna Solberg hadde dessverre ikke mulighet til å komme. Etter prisutdelingen ble rapporten "Fred i sikte?" presentert av Christian Ranheim, og rapportens innhold var grunnlaget for paneldiskusjonen mellom Inga Marie Nymo Riseth (SAIH), Åsmund Aukrust (A), Sveinung Rotevatn (V) og Kristian Tonning Riise (UH) ledet av Stig Arild Pettersen (DuVerden!).

møte-mellom-UESARIO-og-SP-UiO-Martine2c-Jalihenna2c-Thea-og-Hans-Christian

Vi fikk besøk av internasjonal leder av den sahrawiske studentorganisasjonen UESARIO, Jalihenna Muhammed. Han reiste rundt til flere lokallag og fortalte om livet i de sahrawiske flyktningeleirene, om utfordringer studenter møter og om hvordan UESARIO jobber. Han møtte også Studentparlamentet på UiO og Studentparlamentet på UiB, og møtet ble starten på et nytt og spennende samarbeid. Her er Jalihenna Muhammed (nr 2 f.v), sammen med Martine Jahre (SAIH), Thea Njaastad (SAIH-Bergen) og Hans Christian Paulsen (SP-UiO).

Minefelt-uio

Som vanlig gjennomførte lokallagene flere stunts i løpet av uka. Blant annet lagde SAIH-Blindern et stort minefelt på Fredrikkeplassen på Blindern med konkurranse der folk skulle prøve å komme seg fra den ene enden av feltet til den andre med bind for øynene, uten å tråkke på miner. På denne måten kom de i prat med mange studenter om verdens største minefelt som ligger mellom Marokko og Vest-Sahara. SAIH-Blindern lagde også en gratulasjonsprotokoll for å gratulere Marokko med the Please Prize. Protokollen med gratulasjoner fra norske studenter ble levert til den marokkanske ambassaden fredag 18. mars.

Rapport Vest-Sahara 2015 Christian Ranheim2

Christian Ranheim som har skrevet rapporten «Fred i sikte?» reiste rundt til lokallag over hele landet for å presenterte rapporten. I Trondheim og Bergen var det store arrangementer med over 60 oppmøte, med kulturelle innslag og paneldiskusjon.

stand

Lokallagene sto på stand flere dager i løpet av uka, med sahrawiske flagg, brosjyrer, rapport og plakater. SAIH-Lillehammer lagde muren gjennom Vest-Sahara av kake, og ba folk spise et kakestykke og være med på å bryte muren. Her er et bilde fra SAIH-Tromsø.

Instagram-konkurranse

Enhver fredspris må ha en fredspriskonsert. Fredag arrangerte SAIH Bislet Please Prize-konsert på Revolver i Oslo med appeller og fire forskjellige artister/band. I forkant av konserten lagde de en instagram-konkurranse hvor man kunne vinne backstage-pass om man la ut et bilde på instagram med blå finger og brukte emneknaggene #ReferendumNow og #PleasePrize.

Klikk her for å lese mer om hva the Please Prize er og SAIHs krav til den norske regjeringen.

Flere saker:

​PM: Erna Solberg tildeles fredspris

​PM: Erna Solberg tildeles fredspris

Erna Solberg tildeles ny norsk fredspris, the Please Prize. Prisens formål er å henvende seg til viktige beslutningstakere for å si «please a», dere kan hvis dere vil. Initiativtakeren bak prisen mener Erna Solberg kan spille en avgjørende rolle for å frigjøre Afrikas siste koloni, Vest-Sahara.