​PM: Erna Solberg tildeles fredspris

​PM: Erna Solberg tildeles fredspris

Erna Solberg tildeles ny norsk fredspris, the Please Prize. Prisens formål er å henvende seg til viktige beslutningstakere for å si «please a», dere kan hvis dere vil. Initiativtakeren bak prisen mener Erna Solberg kan spille en avgjørende rolle for å frigjøre Afrikas siste koloni, Vest-Sahara.

Nicklas-Poulsen-Viki

Nicklas Poulsen Viki, leder SAIH.

The Please Prize er en ny norsk fredspris, med ett enkelt mål: «please make peace!». I motsetning til andre priser skal the Please Prize inspirere verdens ledere til å sette i gang nye initiativ for fred, fremfor å premiere allerede oppnådde resultater. Erna Solberg mottar prisen sammen med Presidenten av Vest-Sahara og Kongen av Marokko, for sitt potensiale til å fremme fred mellom de to landene.

Initiativtakeren bak fredsprisen, Studentorganisasjonen SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), mener den norske regjeringen kan spille en avgjørende rolle for å sikre Vest-Saharas fremtid, dersom de vil.

  • Erna Solberg, på vegne av den norske regjeringen, mottar prisen fordi hun kan gjøre en stor forskjell for Vest-Sahara. Erna nyter støtte fra alle partiene på Stortinget i spørsmålet om Vest-Sahara. Nå ber vi henne simpelthen realisere dette engasjementet i form av konkrete politiske tiltak for fred, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Vest-Sahara, et land på størrelse med Storbritannia, har vært delvis okkupert av Marokko siden 1975. FN anerkjenner ikke Marokkos overtakelse av den tidligere spanske kolonien, og anser Vest-Sahara som et ikke-selvstyrt område. I 1991 inngikk partene en våpenhvileavtale, med mål om å gjennomføre en folkeavstemning. 25 år etter er folkeavstemningen ennå ikke avholdt, og partene står lengre fra hverandre enn noen gang.

  • Ved å støtte dagens FN-forhandlinger, som er Norges offisielle posisjon, støtter vi i realiteten status quo. Tiden er inne for å legge kolonitiden bak oss. Vi mener at den norske regjeringen er pliktig å gjøre det de kan for å sikre fred, sier Viki.

The 2016 Please Prize deles ut under en fredsprisseremoni, mandag 14. mars, på Kunstnernes Hus i Oslo. Etter seremonien inviterer initiativtakeren til debatt og rapportlansering hvor tema er nettopp Norges rolle for å fremme fred i Vest-Sahara.


Pleaseprize PLAKAT

Flere saker: