Zimbabwe koker

Det er høy temperatur i Zimbabwe om dagen. Daglige demonstrasjoner i sentrum av Harare blir slått hardt ned på av myndighetene. Demonstranter blir brutalt angrepet av regimets politistyrker og det er utbredt bruk av tåregass og vannkanoner for å skille demonstrantene.

ZANU-PF, som utgjør det sittende regimet gikk drastisk til verks for to uker siden og innførte totalforbud mot demonstrasjoner i sentrum. Det hele endte med et sviende nederlag for regimet i landets høyesterett. I de påfølgende tumultene som fulgte dommen erklærte Mugabe «krig» mot opposisjonelle og kom med dårlig skjulte trusler mot dets ledere.

Les også: Politisk kaos i Zimbabwe

Engasjementet til aktivistene på kontoret står ikke tilbake for demonstrantene i sentrum. Det gir naturligvis lunsjpraten en annen dimensjon enn tørrprat om vær, vind eller hytteturen i helgen. For hva er egentlig forventningene til det kommende presidentvalget i 2018? Står man virkelig på terskelen til dyptgripende reform og endring, eller vil regjeringspartiet nok en gang slå nådeløst tilbake?

La oss ta dere med inn i vår hverdag, lunsjpraten en vanlig torsdag på YETT-kontoret i Harare. Legg til engasjement, spontanapplauser, avbrytelser og høy stemmebruk for å kjenne ordentlig på stemningen.

Emilie Og Jarand Zimbabwe Blogg

“Om Mugabe bare kan forsvinne...” 

“Dette handler ikke om Mugabe. Uansett om Mugabe skulle dø, så er han en del av et system. Regjeringspartiet ZANU-PF har skapt et system som kontrollerer alt og alle her. Det infiltrerer alt og skaper kaos.”
 
“Men Mugabe er systemet.”
 
“Det er er ikke Mugabe som har kontroll. Han blir kontrollert av de menneskene som egentlig har kontroll.”
 
“Sannheten er at vi ikke har noe reelt alternativ til ZANU-PF med så mye franksjoner i opposisjonen.”

“Jeg lukter fare… Ting vil bare bli verre før det blir bedre.”

“2018 -valget er allerede satt. Resultatet av 2018-valget ble bestemt for lenge siden. Det blir en klar seier til ZANU-PF. Vi må heller sikte mot valget i 2023».
 
«Uenig! Regimet er på sitt svakeste noensinne. Hvis vi virkelig skal korrupsjon og nepotisme til livs må det skje nå.»

“Men det viktigste for oss er bare å få en annen leder. Jeg vil ha en reformist, en nytenkende president. Men viktigst av alt er å få inn en annen.»
 

Forrvirret? Vi også. Det sirkulerer unedelig mange konspirasjonsteorier og rykter om både Mugabe og opposisjonspartiene. Allianser er flytende og kan forandre seg fra dag til dag. Media på sin side kommenterer sjelden uten en egen agenda og mange lokale har derfor sluttet å lese aviser. Det hele utgjør et herlig, men også potensielt farlig sammensurim. Derfor er det så moro å være på utveksling i Harare akkurat nå. Det er spennende tider i Zimbabwe.
 
Med andre ord; Vi er på rett sted til rett tid.

Les også: Sosiale medier og revolusjon i Zimbabwe

Flere saker:

Myanmar: Studenter utvist etter fredelig protest

Myanmar: Studenter utvist etter fredelig protest

Siden 2014 har studenter i Myanmar kjempet for økte offentlige midler til utdanning i landet. Etter en ny protest i slutten januar, ble mer enn 70 studenter satt i varetekt og deretter suspendert fra sine læresteder.

Militærkupp eller internoppgjør i Zimbabwe?

Militærkupp eller internoppgjør i Zimbabwe?

I natt ble det kjent at militæret tok over makten i Zimbabwe. Militæret understreket på nasjonal TV at dette ikke var et kupp, og at president Mugabe og hans familie er trygge og i sikkerhet. Natten og dagens hendelser kommer etter en stadig økende tilspissing av den interne kampen i Mugabes parti ZANU-PF. Maktkampen har stått om hvem som skal etterfølge Mugabe som har vært president i Zimbabwe siden 1980, og som nå er 93 år.