Radi-Aid Awards 2017: Her er vinnerne

Radi-Aid Awards 2017: Her er vinnerne

Et innslag med Ed Sheeran fra britiske Comic Relief fikk prisen for årets verste innsamlingsvideo i bistandsbransjen, under SAIHs årlige prisutdeling Radi-Aid Awards. Den gjeveste prisen gikk til War Child Nederland. Begge vinnere har respondert på utmerkelsen.

Torsdag kveld ble vinnerne av årets Radi-Aid Awards annonsert på den offisielle live-streaming på Radi-Aids facebookside.

I prisutdelingens minst gjeve kategori, Rusty Radiator, kåres årets mest skadelige og stereotypiske innsamlingsvideo i bistandsbransjen. I år gikk den til britiske Comic Relief og et innslag med Ed Sheeran som møter gatebarn i Liberia. «Dette er en video om Ed Sheeran. Bokstavelig talt fattigdomsturisme», sier juryen blant annet om filmen. 

Se live-showet her.

Comic Relief tar med seg kritikken

Vinneren ble tett etterfulgt av to innslag fra Distaster Emergency Committee (DEC), et nettverk av 13 store britiske bistandsorganisasjoner. De tre britiske finalistene har fått mye omtale i britiske medier som følge av nominasjonene. Direktør Liz Warner fra Comic Relief svarte på kritikken til blant annet The Guardian, Deutsche Welle TV og Reuters.

Her er deres kommentar til å vinne prisen:

“The Radi-Aid awards rightly challenge organisations like Comic Relief to be as responsible, fresh and relevant as possible when conveying our issues. That’s a challenge we have always tried to meet and will continue to do so, perhaps now with a little extra energy. We are all actually on the same side – of working to fight inequality and injustice in the world. We can certainly learn from the views raised by the Radi-Aid awards. There’s always a balance between the passion for raising money to support real projects changing real people’s lives and how those people are represented. It’s important people are given their own voice and given the opportunity to tell their own story. We’re grateful to Ed Sheeran for his time and commitment, to the people who’ve given money and to the people who run the projects we support. And we really hope that we don’t win this award again. Thank you."

- Det er et godt tegn at nominasjonene har vakt oppsikt, og at aktørene selv sier de vil ta med kritikken i sitt videre arbeid. Det er nettopp dette vi ønsker å oppnå med prisutdelingen vår, sier Beathe Øgård, leder i SAIH.

Screenshot War Child Batman

Organisasjonen War Child Holland er vinner av den gjeveste kategorien Golden Radiator, med filmen "Batman". Foto: Skjermdump.

En film om de store heltene

I kategorien Golden Radiator ble filmen «Batman» av War Child Nederland den store vinneren, tett etterfulgt av innslag fra organisasjonene Redd Barna USA, Oaktree/Ba Futuru og Rescue:Freedom. Denne kategorien kårer årets mest nyanserte, inspirerende og løsningsorienterte bistandsvideo.

«En svært virkningsfull video, som viser et barn som et barn. Effektiv illustrasjon på humanitær krise», sier juryen blant annet om vinneren.

- Vi er veldig glade for prisen. Batman er jo en stor helt for mange, men det var gutten Kadar, faren og vennene hans som virkelig skapte magien i filmen, sa Veronique Hoogendoorn, Director of Marketing, Communication & Fundraising i War Child Nederland i en takkevideo som ble vist under prisutdelingen.

Internasjonal oppmerksomhet og debatt

Det er femte gang SAIH arrangerer den populære prisutdelingen. I løpet av disse årene har den blitt omtalt som en tydelig «vaktbikkje» for bistandsbransjen. De nominerte er plukket ut av en internasjonal fagjury, mens vinnerne er kåret gjennom en åpen internettavstemning.

I anledning femårsjubileet skal også en egen spesialpris, «den verste bistandsvideoen de siste fem årene», kåres lørdag 30. desember under NRK-programmet Handlingens Menn, med duoen Nils & Ronny. Mer informasjon følger på NRK.no og SAIHs nettsider.

Pressebilde av SAIHs leder kan lastes ned her.
Les mer om årets nominerte på
RadiAid.com.

Kontaktinfo: 

Leder i SAIH
Beathe Øgård 
Telefon: 95 03 17 19
leder@saih.no 

Pressekontakt 
Kristin Marie Skaar 
Telefon: 95 97 29 59 
kristin.skaar@saih.no

Flere saker:

Vi søker foredragsholdere

Vi søker foredragsholdere

I perioden 16. -27. oktober skal SAIH og Operasjon Dagsverk holde hundrevis av foredrag over hele landet. Har du lyst til å bidra?

HØSTSAMLING 2023

HØSTSAMLING 2023

22.-24. september er det tid for et av høstens høydepunkter, nemlig SAIHs Høstsamling! Velkommen til en helg fylt med faglig innhold, politisk skolering og mye moro. Frist for påmelding er søndag 10. september.