Rettsak mot akademikere i Tyrkia

Rettsak mot akademikere i Tyrkia

I dag startet de første av mange rettsaker mot akademikere i Tyrkia, som i januar 2016 signerte et opprop mot myndighetenes behandling av sivile kurdere. Students At Risk-student Ekin Baris Sah var en av dem. Nå risikerer han 7,5 års fengsel.

I januar 2016 skrev 1128 akademikere under på et krav – også kjent som Academics for Peace-signeringen - om stans i krigshandlingene i de kurdiske områdene, og at partene starter fredsforhandlinger. Kort tid etter fikk flere akademikere sparken, ble arrestert eller fratatt borgerrettigheter. Akademikere over hele verden startet støttekampanjer for de tyrkiske akademikerne, og fikk støtte fra både journalister, kunstnere og forfattere. Også i Norge har støtten vært stor.

Siden den gang har situasjonen bare blitt verre: Mange har måttet forlate landet og mange har fått personlige problemer. Etter kuppforsøket i juli 2016 ble også situasjonen for akademikere dramatisk forverret.

Opphold i Norge gjennom Students At Risk

Bilde Av Ekin Baris Sah

Ekin Baris Sah fra Tyrkia studerer i dag i Bodø gjennom Students At Risk-programmet. Han er selv blant akademikerne som nå står overfor rettsak og risikerer 7,5 år i fengsel.

Student Ekin Baris Sah var med og skrev under på kravet. Tidligere hadde han fått ti måneders fengsel for å protestere i 2013. Nå risikerer han 7,5 år i fengsel for å ha deltatt i Academics for Peace, og kan bli dømt for å ha vært med på “propaganda for en terrororganisasjon”. De første rettsakene mot akademikere i Academics for Peace-nettverket (Baris Akademik) startet kl syv idag tidlig.

- Med dette vil den tyrkiske regjeringen vise at alle som prøver å stoppe volden i de kurdiske provinsene blir straffet. Mange som skrev under på kravene i 2016 har allerede blitt utvist fra universitetene de var ansatt på og blitt fratatt sine pass. Og likevel er det først nå den virkelige juridiske prosessen begynner. Ikke bare akademikere, men alle sosiale grupper som forlanger fred blir undertrykket med alle mulige midler, forteller Sah til SAIH, som nå er i Norge gjennom Students At Risk-programmet.

- For det andre prøver regjeringen å skremme alle andre akademikere ved å avskrive og straffe Academics for Peace-nettverket. De vil at alle akademikere skal forstå hva som vil skje med dem hvis de prøver å dele sine meninger mot den offisielle ideologien, sier Ekin.

Akademisk boikott

Krenkelsene mot akademisk frihet og ytringsfrihet har nådd et kritisk punkt, melder nettverket Academics for Peace, som Sah er en del av.

Solidariteten fra akademikere i andre land har vært avgjørende for tyrkiske akademikere. Nylig ble det også startet en målrettet boikott mot det tyrkiske høyere utdanningssystemet, med mål om å sikre at alle avskjedigelser blir tilbakekalt og for å få slutt på forfølgelsen av akademikere. Det var dette som utløste regjeringens enda hardere strategi: Å saksøke akademikerne individuelt og anklage dem for terrorpropaganda.

- Regjeringen prøver å skjule eller legitimere sine angrep på akademia ved å knytte Academics for Peace til noe slags “utenlandske krefter” som angivelige prøver å styrte regjeringen. Disse påstandene viser tydelig hvordan de prøver å skifte fokus fra forbrytelser mot sivile til mer “interne saker”, mener Sah.

Sah følger selv saken tett fra Norge, og driver Facebook-siden Turkey Post, hvor han forteller om menneskerettighetsbrudd i Tyrkia.

- Etter hvert er jeg trygg på at jeg vil komme meg tilbake til Tyrkia. Erdogans regime varer ikke for alltid, og med god utdanning kan jeg gjøre mer nytte for meg i hjemlandet, uttalte han også til Avisen Vårt Land i går.

Nå oppfordrer Academics for Peace-nettverket til å vise solidaritet gjennom å stå sammen med de saksøkte akademikerne i retten, og ber om å få tilsendt assistanse i rettsakene. Og ikke minst: Spre ordet om hva som holder på å skje.

Les også: Bekymret for angrep på akademikere i Tyrkia 

Thomas Hylland Eriksen Sms Utdanning Mindre Fil

Flere saker:

Aktivisme under angrep

Aktivisme under angrep

Myndigheter tar stadig mer kreative verktøy i bruk for å stilne kritiske stemmer, viser ny rapport om studentaktivisme.