Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Colombia: Ble fengslet for sin forskning

Miguel Angel Beltrán er sosiolog og historiker ved Universidad Nacional, i Bogota, Colombia. Siden 2009 har han blitt fengslet to ganger, og har til sammen sittet tre år i et høysikkerhetsfengsel, anklaget for terrorisme på grunn av sin forskning og sitt samfunnsengasjement.

SAIH møtte Beltrán under ACEUs kongress i Cartagena i november i fjor, bare en måned etter at han ble løslatt og frikjent for alle anklager. Han fortalte om den pressede situasjonen for universitetssektoren og kampen for den akademiske friheten i landet.

- Vi har fått på plass en fredsavtale og regjeringen har vist politisk vilje til å bygge fred i landet, men likevel fortsetter de å bruke tradisjonelle måter å undertrykke og kneble protester med spesialstyrker. Universitetene bruker også mer subtile metoder for å kneble studenter og universitetsprofessorer. Det er et problem at akademikere har begynt å sensurere seg selv og sin forskning på grunn av frykt, fortalte Beltrán.

Les SAIHs artikkel om løslatelsen i september 2016.

Beltrán skrev to akademiske tekster som ble brukt som bevis mot ham i rettsaken. Den første heter «studenter, politikk og universitetet» og ble utgitt i 2004. Artikkelen handler om studenters historiske rolle i samfunnskampen i Colombia og Latin-Amerika.

- Denne ble brukt som bevis på at jeg oppfordret studenter til å gjøre opprør. Den andre teksten ble utgitt i 2006 og handler om retten til å gjøre opprør. I konklusjonen skrev jeg om væpnede grupper som oppsto på grunn av Uribes statsterrorisme og om statlige voldsbruk. Uribes politikk gikk ut på at det ikke var krig, men terrorister og gerilja grupper som man måtte slå ned på.

I fengsel fortsatte han å skrive og gjøre forskning. Han ga ut tre bøker: om erfaringen i fengselet, historien om de ulike aktørene i konflikten og om FARC.

- Jeg ble ikke fengslet bare på grunn av det jeg skrev, men også på grunn av andre ting som skjedde på universitetet. Under forrige fredsprosess med FARC i 1999 fikk jeg mulighet til å møte ledelsen i FARC og intervjue dem, men dette ble brukt imot meg. Jeg fikk mulighet til å reise som forsker for å snakke med dem, men det ble sett på som en kriminell handling, selv om det ikke er noe eksplisitt forbud nevnt i lovverket, forteller Beltrán.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon