Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studentstreikene i Colombia fortsetter

Èn måned i streik

Studenter ved alle de offentlige universitetene i Colombia har vært i streik siden 11. oktober. De demonstrerer mot det de kaller en «strukturell underfinansiering» av offentlige universiteter og et utdanningssystem basert på et profittorientert privat tilbud av lav kvalitet. Etter hvert har lærerne slått seg sammen med de streikende studentene og siden da har begge lagt stort press på utdanningsministeren. De møttes for første gang nylig til forhandlinger.

Lærerene og studentene stilte et krav på 181 millioner dollar ekstra for å dekke underskuddet til universiteter og tekniske institutter. Utdanningsministeren avviste kravet og nektet å gi én peso til mer enn det de har allerede allokert. Studentene og lærerne avbrøt forhandlingsbordet og godtar bare å fortsette i direkte dialog med presidenten Duque.

Flere demonstrasjoner var meldt etter møtet, og torsdag 8. november ble de streikende møtt med vold og tåregass fra politiet. Det nasjonale universitetet har utført en meningsmåling av sine studenter, og 69 % sier seg ikke villig til å gå tilbake til forelesningssalene. Nå truer rektor med at studentene kan miste et semester hvis de ikke gir seg. 

Økonomisk krise ved universitetene

Siden loven om høyere utdanningssystem ble vedtatt i 1992 har antall private universiteter økt voldsomt, mens ingen nye offentlig universiteter har blitt opprettet. I dag er 72% av høyere utdanningsinstitusjoner i Colombia private. Samtidig sliter offentlige universiteter med et anslått underskudd på 1 milliard amerikanske dollar og et behov for ytterligere investering på infrastruktur på anslåtte 4, 7 milliarder dollar. Studentene krever nå et oppgjør av denne regningen og et løfte om gratis, offentlig høyere utdanning.

Undervisningen flyttet ut i gatene

I hovedstaden har noen av foreleserne startet "gateundervisning" hvor de inviterer til åpne forelesninger på gater og torg rundt om i byen. Under hashtaggen #clasealacalle samler hundrevis av studenter seg for å fortsette studiene "til forsvar for høyere utdanning". Underfinansieringen av offentlige universiteter gjør at de må ta høyere semesteravgifter og dermed har mange unge colombianere ikke lenger råd til å gå der.

Støttemarkering ved UiO

Kommersialisering av høyere utdanning er en utfordring ikke bare i Colombia, men i mange andre land rundt om i verden. SAIH har i mange tiår støttet studenter i kampen for gratis offentlig utdanning som legger til rette for akademisk frihet og kritisk tenkning. ACEU er en av de største studentorganisasjonene i Colombia og blant våre partnere i landet. Vi håper de streikende kan få til et gjennombrudd med myndighetene som kan bety et skifte i denne globale trenden.

Bildene er tatt fra La Direkta, et uavhengig colombiansk pressebyrå.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon