Studentstreikene i Colombia fortsetter

Studentstreikene i Colombia fortsetter

En massiv lærer- og studentstreik i Colombia har nå vart i én måned. Regjeringen nekter å imøtekomme krav om mer støtte til offentlige universiteter og har i stedet kommet med harde represalier.  

Èn måned i streik 

Studenter ved alle de offentlige universitetene i Colombia har vært i streik siden 11. oktober. De demonstrerer mot det de kaller en «strukturell underfinansiering» av offentlige universiteter og et utdanningssystem basert på et profittorientert privat tilbud av lav kvalitet. Etter hvert har lærerne slått seg sammen med de streikende studentene og siden da har begge lagt stort press på utdanningsministeren. De møttes for første gang nylig til forhandlinger.  

Lærerene og studentene stilte et krav på 181 millioner dollar ekstra for å dekke underskuddet til universiteter og tekniske institutter. Utdanningsministeren avviste kravet og nektet å gi én peso til mer enn det de har allerede allokert. Studentene og lærerne avbrøt forhandlingsbordet og godtar bare å fortsette i direkte dialog med presidenten Duque. 

Flere demonstrasjoner var meldt etter møtet, og torsdag 8. november ble de streikende møtt med vold og tåregass fra politiet. Det nasjonale universitetet har utført en meningsmåling av sine studenter, og 69 % sier seg ikke villig til å gå tilbake til forelesningssalene. Nå truer rektor med at studentene kan miste et semester hvis de ikke gir seg. 

43877862 1800302493350474 1162066220124471296 O

"3 billioner til krigen.. Og hva med utdanningen?"

Økonomisk krise ved universitetene 

Siden loven om høyere utdanningssystem ble vedtatt i 1992 har antall private universiteter økt voldsomt, mens ingen nye offentlig universiteter har blitt opprettet. I dag er 72% av høyere utdanningsinstitusjoner i Colombia private. Samtidig sliter offentlige universiteter med et anslått underskudd på 1 milliard amerikanske dollar og et behov for ytterligere investering på infrastruktur på anslåtte 4, 7 milliarder dollar. Studentene krever nå et oppgjør av denne regningen og et løfte om gratis, offentlig høyere utdanning.


Dr Iu Yj Ww Aag5N0

Undervisningen flyttet ut i gatene 

I hovedstaden har noen av foreleserne startet "gateundervisning" hvor de inviterer til åpne forelesninger på gater og torg rundt om i byen. Under hashtaggen #clasealacalle samler hundrevis av studenter seg for å fortsette studiene "til forsvar for høyere utdanning". Underfinansieringen av offentlige universiteter gjør at de må ta høyere semesteravgifter og dermed har mange unge colombianere ikke lenger råd til å gå der.  

Støttemarkering ved UiO 

Kommersialisering av høyere utdanning er en utfordring ikke bare i Colombia, men i mange andre land rundt om i verden. SAIH har i mange tiår støttet studenter i kampen for gratis offentlig utdanning som legger til rette for akademisk frihet og kritisk tenkning. ACEU er en av de største studentorganisasjonene i Colombia og blant våre partnere i landet. Vi håper de streikende kan få til et gjennombrudd med myndighetene som kan bety et skifte i denne globale trenden.   

Bildene er tatt fra La Direkta, et uavhengig colombiansk pressebyrå. 

Flere saker:

Kriminaliseringen av studentaktivisme i Colombia

Kriminaliseringen av studentaktivisme i Colombia

Gjennom historien har modige mennesker tatt kampen for å redusere ulikheter i samfunnet, demokratisere land, forsvare miljøet og bekjempe undertrykkelse. Studenter har alltid gått i front, til tross for at de ofte blir utsatt for angrep av myndighetene.

Vær sterk, Colombia!*

Vær sterk, Colombia!*

Søndag ble flere personer knyttet til urfolksorganisasjonen CRIC, som SAIH samarbeider med, skutt. 8 er skadd og på sykehus.

Fellesuttalelse om den voldelige situasjonen i Colombia

Fellesuttalelse om den voldelige situasjonen i Colombia

SAIH og andre norske organisasjoner i Colombiaforum, er dypt bekymret for utviklingen i Colombia. Det internasjonale samfunnet kan og bør gjøre mer for å stoppe det som nå foregår. Her er våre felles krav til den norske regjeringen.