Myanmar: Studenter utvist etter fredelig protest

Myanmar: Studenter utvist etter fredelig protest

Siden 2014 har studenter i Myanmar kjempet for økte offentlige midler til utdanning i landet. Etter en ny protest i slutten januar, ble mer enn 70 studenter satt i varetekt og deretter suspendert fra sine læresteder.

Mandag 22. januar startet studenter fra Yadanabon studentunion en protest ved Yadanabon universitet i Mandalay, Myanmar, med krav om økte midler til landets utdanningsbudsjett.

Protesten ble utløst som følge av at Myanmars forsvarsdepartement hadde bedt parlamentet om budsjettøkning. Kravene fra forsvarsdepartementet utgjør en betydelig høyere sum enn budsjettforslagene fra helse- og utdanningsdepartementene til sammen, og det hele ble derfor sett som en provokasjon av studentene. Siden 2014 og 2015 har studentaktivister i landet jobbet for utdanningsreform og økte offentlige utgifter på utdanning.

Den fredelige protesten spredte seg raskt til andre universiteter i Mandalay, hvor aktører som All Burma Federation of Student Unions (ABFSU), Myanmars lærerforbund og National Network for Education Reform støttet studentenes rett til å protestere. Forrige torsdag tok likevel protestene slutt, da politistyrker arresterte mer enn 70 studentaktivister. De ble satt i politiets varetekt, men raskt løslatt igjen. 

Imidlertid har nærmere 40 studenter blitt suspendert og risikerer varig utvisning fra deres læresteder. Ytterligere protester til støtte for de rammede studentene ble arrangert tidligere denne uken.

SAIH bekymret for studentenes rettigheter

- Ledelsen ved universitetene prøver å kvitte seg med ikke-voldelige demonstrasjoner og protester, gjennom å true med utvisning av studenter som ikke vil slutte å protestere. Dette er et klart brudd på retten til fredelig forsamling, sier leder i SAIH, Beathe Øgård.

Som Dr. Sai Khaing Myo Tun, leder for Myanmars lærerforbund, uttalte til nyhetsnettstedet Irrawaddy, er også SAIH bekymret for at dette kan skremme studenter og andre fra å utøve sin rett til ytringsfrihet fremover. Studenter og andre aktivister har gjennom flere tiår blitt hardt undertrykket av det tidligere militære regimet i Myanmar. Også under dagens regjering ledet av Aung San Suu Kyi blir presse-, ytrings-, og forsamlingsfrihet utfordret, og de siste ukers hendelser ved universitetene føyer seg inn i dette bildet. 

- SAIH ønsker å vise vår solidaritet med studentene, og støtter deres rett til fredelig protest. Vi støtter deres bekymringer overfor myndighetene. Vi håper at studentene får komme tilbake til sine læresteder så snart som mulig, og at universitetene ikke misbruker sin makt i fremtiden, sier Øgård.

Kilder:
Myanmar Times – Student union speaks against expulsions
Myanmar Times – Students expelled for protesting over higher education budget
Radio Free Asia – University administrators ordered dismissals of student protesters
Irrawaddy – Mandalay university students protest lack of public funding Radio Free Asia – Nearly 40 students dismissed from schools following budget protests
DVB –
Growing backlash after university students expelled for protests over education budget

Flere saker: