Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Kan studentene endre Nicaragua?

Protestene motivert av planlagte pensjonskutt eskalerte raskt til en landsomfattende demonstrasjon mot et undertrykkende regime. Studentene er oppgitt over at Ortega holder jerngrep rundt makta etter over 11 år.

Studenter fra hele landet har tatt del i protestene. Studentene er ikke affiliert med en bestemt fløy eller organisasjon og det som samler dem er motstanden til Ortega. Flere studentbevegelser har forent seg i «Movimiento 19 de Abril» – 19. april-bevegelsen – og går i front for økt demokrati og ytringsfrihet. Det Ortega-støttede opprørspolitiet Juventud Sandinista, en autoritær gruppe spesialisert i å «holde ro og orden», har slått hardt ned på demonstrantene. Hittil rapporteres det om minst 76 drept, for det meste studenter. Mange er skadet og 43 personer skal være ‘forsvunnet’. Akutt nødhjelp til ofrene har blitt nektet av offentlige sykehus og medisinstudenter har bistått de skadde. Fengslede studenter blir nektet tilgang til dommer og advokat, samt kontakt med familie, det har også blitt rapportert om tilfeller av tortur og trakassering. Situasjonen er svært usikker, og nicaraguaneres rett til ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og akademisk frihet er under sterkt press.

Allerede har studentene skapt historie. Ortega har vendt hælen til pensjonsreformen, ytret ønske om å stanse volden og åpnet for granskning av de dødelige protestene. En bred dialogprosess mellom regjeringen, studentene, sivilsamfunnet og privatsektor er igangsatt med den katolske kirke som mekler og vitne. Den interamerikanske menneskerettighetskommisjon (CIDH) har besøkt landet for å utføre konsultasjoner med lokalbefolkningen og kartlegge rettighetsbrudd og har blant annet avdekket langt flere drepte enn opprinnelig rapportert.

I dag meldes det om brudd i dialogsamtalene. Mange studenter er stadig forskanset i minst to universiteter i Managua og blir angrepet av politistyrker. Bondebevegelsen støtter studentene ved å sperre veier i hele landet, med stort økonomisk tap. I går ble det klart at blokkeringen av veiene gjøres permanent med formål om en landsomfattende streik. Dette skaper frustrasjon blant lokalbefolkningen. Studentene krever nå presidentens avgang og at det planlagte valget for 2021 fremskyndes til i år og en ny lov om overgang til demokrati.

Veien videre er høyst uklar. Det er usikkert om Ortega vil gå. Samtidig er det ingen partipolitiske figurer som kan samle støtten fra studentene om én presidentkandidat.

Det er viktig å observere utviklingen og gjøre Ortega klar over at det internasjonale samfunnet følger med. Norske myndigheter må uttale seg og appellere til nicaraguanske myndigheter for å følge opp CIDHs anbefalinger og kreve at vold og undertrykkelse stanses, og at demokrati og menneskerettigheter respekteres.

En versjon av denne teksten sto på trykk i Klassekampen 25. mai 2018.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon