Lærere i Zimbabwe vil ha betalt i amerikanske dollar

Lærere i Zimbabwe vil ha betalt i amerikanske dollar

Det er et av kravene til forbundet av lærerforeninger i Zimbabwe i deres pågående protest mot dårlig lønn og dårlige vilkår.

Ni ledere fra Amalgamated Rural Teachers Union of Zimbabwe (ARTUZ) ble løslatt etter arrestasjon mandag 7. januar. Zimbabwisk politi arresterte lederne etter at de hadde deltatt i protester mot dårlige lønninger og arbeidsforhold. Lærerne krevde nytt læremateriell for det nye pensumet, lønn utbetalt i amerikanske dollar på grunn av den store inflasjonen i landet, full årsbonus for 2018 og at skatten for elektroniske transaksjoner, som er på 2%, blir skrinlagt.

ARTUZ-lederne, Obert Masaraure, Christine Jubane, Robson Chere, Regai Chinhuto, Fortune Jamela, Lawrence Mapengo, Andre Munguri, Munyaradzi Ndawana og Gerald Tawngwa, ble løslatt uten noen tiltaler.

Demonstrantene ble arrestert på Africa Unity Square i sentrum av Harare, i ferd med å marsjere mot kontorene til finansminister Mthuli Ncube. Her var planen å slå leir og legge fram sine krav.

På Facebook melder ARTUZ at de øvrige forhandlingene står stille. På et møte mellom offentlige tjenestepersoner fra forskjellige sektorer og regjeringsmedlemmer, stod sentralbanksjef John Mangudya fast på at lønninger ikke vil utbetales i amerikanske dollar, selv om dette er gangbar valuta for varer og tjenester i landet. Arbeidsminister July Moyo ga ingen forsikringer om lønnsøkninger eller full utbetaling av bonuser for 2018 for lærerne.

ARTUZ melder også at myndighetene har barrikadert kontorene deres, og dermed hindrer tilgangen deres til protestmateriale.Flere saker: