7 dager med massive demonstrasjoner i Colombia

7 dager med massive demonstrasjoner i Colombia

Tusenvis av mennesker protesterer i byer og bygder rundt om i Colombia, i det som betegnes som den største sosiale mobiliseringen i landet siden 70-tallet. Studenter og ungdom over hele landet er mye av drivkraften bak protestene, og det som gjentas i alle marsjer og utrop: ” Nok er nok – vi er ikke redde lenger!”

”Det er misnøye over retningen landet har tatt. Det er en ungdom som føler at de blir sendt tilbake til fortiden, og som motsetter seg å vende tilbake til krigen"  

Fra kronikken «Un presidente enconchado» i SEMANA av María Jimena Duzán, 23.11.2019

Torsdag 21. november hadde fagforeninger, urfolksbevegelsen, studentbevegelsen og sosiale organisasjoner kalt inn til nasjonal mobilisering i Colombia, motivert av en liste over forskjellige krav; mot nye arbeids- og pensjonsreformer, mot mangel på gjennomføring av fredsavtalen, for mangelen på investeringer i offentlig utdanning, mot ekstrem sosial ulikhet, mot korrupsjon, mot volden på landsbygda, og mye mer.

Etter protestene har riksadvokatens kontor fordømt det de kaller “bruk av overdreven makt fra opprørspolitiet ESMAD” og utallige opptak av angrep mot demonstranter fra politi og hær sirkulerer på nettet. Regjeringen og ordførerne i hovedstaden Bogotá og storbyen Cali har beordret portforbud første gang siden 1977, og bildene av militæret som patruljerer i gatene gjør et sterkt inntrykk i et land som på søndag feiret 3 år siden signeringen av fredsavtalen mer FARC-geriljaen.

Den 18 år gamle ungdomsskoleeleven Dilan Cruz ble alvorlig skadet i Bogota lørdag, etter å ha blitt truffet i hodet av det man diskuterer om var en sjokkgranat, en tåregassbeholder eller en gummikule – skutt av politiet. Dilan endte opp på sykehuset med hjerneskade og døde to dager senere. Dilan hadde blitt med i protestene for å kjempe for retten til høyere utdanning for ungdommer som han, som ikke har mulighetene til å gå videre til universitetet etter grunnskole.

21 år gamle Brandon Cely Páez tok sitt eget liv lørdag, etter å ha publisert en video på sosiale medier. Brandon var soldat i hæren, der han endte opp som eneste muligheten for ham etter å ha forsøkt alt i hans makt for å finne en måte å studere medisin på universitetet – uten hell. I videoen sier Brandon han støtter streiken, men for å si det i hæren kommer han til å bli straffet. Han ber alle studenter om å gå ut i gatene og kjempe for retten til utdanning, så andre unge ikke må møte samme skjebne som han.

I dag fortsetter tusenvis av mennesker i gatene, og de roper:

Dilan døde ikke, han ble drept!

Brandon tok ikke sitt eget liv, han ble drept av staten! - fordi han ikke ble hørt, fordi de fremmer krig, fordi de ikke garanterer våre rettigheter, fordi de skaper ulikheter og fordi vi mangler muligheter.

SAIH jobber blant annet sammen med studentorganisasjonene Asociación Colombiana de Estudiantes Universitarios (ACEU) og Asociación Nacional de Estudiantes de Secundaria (ANDES) i Colombia.

Vi uttrykker all vår solidaritet og beundring for de fredelige og legitime demonstrasjonene de står i dag. Alle har rett på gratis og inkluderende høyere utdanning og vi står sammen med alle våre partnere i Colombia i denne streiken.

Flere saker:

Aktivisme under angrep

Aktivisme under angrep

Myndigheter tar stadig mer kreative verktøy i bruk for å stilne kritiske stemmer, viser ny rapport om studentaktivisme.