Attentat mot colombiansk afro-organisasjon

Attentat mot colombiansk afro-organisasjon

Lørdag 4. mai ble ledere i organisasjonen Proceso de Comunidades Negras (PCN) utsatt for et væpna attentat.

PCN er en viktig rettighetsorganisasjon for afroetterkommere i Colombia og har samarbeidet med SAIH siden 2013. De var en sentral samarbeidspartner da SAIH fikk Operasjon Dagsverk i 2016.

Skyting mot møte 

Aktivistene Francia Márquez, Sofia Garzón, Carlos Rosero, Clemencia Carabalí og Victor Moreno møttes lørdag i Santander de Quilichao i Cauca for å planlegge et møte med myndighetene. Bevæpnede menn ankom møtet, skjøt og kastet inn en granat. To livvakter som var til stede ble skadet, mens aktivistene kom fra attentatet uten fysiske skader.

Sofia Garzón (bildet) har vært en av SAIHs viktigste kontakter gjennom mange år, og reiste i 2014 rundt i Norge for å fortelle om brudd på urfolks- og afroetterkommeres rettigheter under SAIHs politiske kampanje. Francia Márquez mottok den internasjonale miljøprisen «Goldman Environmental Prize» og besøkte Norge under Globaliseringskonferansen i 2018.

Økende forfølgelse av sosiale ledere 

Attentatet må sees i sammenheng med den økende forfølgelsen sosiale ledere utsettes for i dagens Colombia, hvor fredsavtalen dessverre ikke har ført til fred i de mest konfliktfylte regionene i landet.

SAIH fordømmer attentatet og krever etterforskning av saken samt at sosiale lederes grunnleggende rettigheter respekteres. Vi står i solidaritet med PCN.  

Flere saker: