Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studentenes Fredspris til tyrkisk studentgruppe

— Studentgruppen gir et modig bidrag i kampen for likestilling og rettferdighet, sier SAIHs leder Sunniva Folgen Høiskar, som ledet årets priskomité.

METU LGBTI+ Solidarity er en studentorganisasjon fra Middle Eastern Technical University (METU) i Ankara, Tyrkia, som har kjempet for LHBTI+-rettigheter siden 1996. De står bak en rekke tilbud for å minske ekskludering og diskriminering mot skeive på campus. Ved å arrangere ukentlige møter for LHBTI+ personer og årlige Pride-parader har Solidarity fått internasjonal oppmerksomhet.

Annonseringen av prisen foregikk i Trondheim torsdag 15. oktober.

Press fra myndighetene

Situasjonen for menneskerettigheter og studenters rettigheter i Tyrkia er generelt forverret de siste årene. METU LGBTI+ Solidarity rammes hardt av myndighetenes press mot minoritetsgrupper. Under Pride-feiringen i 2019 ble de møtt med tåregass og plastkuler. 19 demonstranter ble siktet for å ha brutt Ankaras lov mot organisering og deltakelse i LHBTI+-arrangementer.

— I Tyrkia strammer myndighetene stadig grepet og å engasjere seg blir stadig farligere. Det krever mye mot av organisasjoner som METU LGBTI+ Solidarity å fortsette arbeidet sitt, sier SAIH-leder Sunniva Folgen Høiskar

Studenters betydning for frigjøringskamp

Studenters kamp for frigjøring har stått sentralt i SAIH sitt arbeid siden starten i 1961, og leder i SAIH, Sunniva Folgen Høiskar, er svært imponert over årets vinner.

— Studenter ofte er noen av de første til å stå opp mot urettferdighet og for endring i verden, og de siste til å gi opp håpet om et bedre samfunn. Jeg håper at denne prisen kan være til inspirasjon, både for METU LGBTI+ Solidarity, men også for andre skeive studentforeninger over hele verden, sier Høiskar.

Den globale antigender-bevegelsen

Det som skjer i Tyrkia er dessverre ikke unikt, men en del av en global trend, hvor fremskrittene for likestilling og skeives rettigheter trues. I Ungarn er kjønnsstudier nedlagt av regjeringen og i Polen har rundt 100 kommuner erklært seg som «LHBT-frie soner». I Brasil renses skolene for «kjønnsideologi» og amerikanske evangelistiske bevegelser lobber mot skeives rettigheter og seksualitetsundervisning i afrikanske land. SAIH ga tidligere i år ut en rapport som tar for seg fremveksten av anti-gender-bevegelsen.

— Rapporten avdekker urovekkende tendenser, hvor nye og gamle konservative krefter finner sammen på tvers av ellers tydelige skillelinjer, i sin motstand mot likestilling og skeives rettigheter. Antigender-bevegelsen jobber systematisk for å frata unge mennesker retten til en inkluderende seksualundervisning og til å studere og forske på kjønnsstudier. Med dette bakteppet blir det tydelig hvorfor det årets prisvinner gjør er så viktig, avslutter Høiskar.

Årets priskomité besto av Christian Borch, John Peder Egenæs, Hilde Restad, Gro Lindstad, og studentrepresentantene Joachim Børlie, Tilde Birgitte Dalberg, Herman Siggerud and Emma Bø, og ble ledet av Sunniva Folgen Høiskar.

Studentenes fredspris deles ut annet hvert år til en student eller studentorganisasjon som har bidratt særlig til fred, demokrati og menneskerettigheter. Prisen gis på vegne av alle studenter i Norge, og administreres av Sekretariatet for Studentenes fredspris i Trondheim.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet
Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem. Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem.

Nyhet

Kjemper for «den lille freden»

Selv om fredsavtalen i Colombia ble underskrevet i 2016, betyr det ikke at det er fred. SAIHs samarbeidspartnere kjemper hver dag for «den lille freden». Urfolksorganisasjoner, afroetterkommere og studenter er blant de som rammes hardest av konflikten som fortsatt utspiller seg.

Les nyhet
En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet. En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet.

Nyhet

Hvorfor er det så viktig å engasjere seg?

Student? Da bør du lese videre. Å være frivillig gir deg mange fordeler!

Les nyhet
Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette. Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette.

Nyhet

Takk for SAIH-tierne!

Husk å betale SAIH-tiere på semesteravgifta. Den gjør nemlig verden til et litt bedre sted.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon