Studenter er utsatt for angrep globalt

Studenter er utsatt for angrep globalt

Studenter spiller en viktig rolle som forsvarere av menneskerettighetene. Men i skyggen av covid-19 har mange myndigheter skrenket inn for ytringsfrihet og demokrati.

Lederen for studentorganisasjonen Zinasu i Zimbabwe, Takudzwa Ngadziore, kom akkurat ut fra fengsel. En fredelig protest mot myndighetene førte til en måned bak lås og slå. Hans sak er ikke unik.

Scholars at Risk har nylig publisert sin rapport Free to Think for 2020. Fra september 2019 og til august i år, registrerte de 341 angrep mot høyere utdanning. Angrepene har tatt form av blant annet drap, fengsling, rettslig forfølgelse, reiserestriksjoner og mer.

Av de 341 tilfellene, var 118 knyttet til studenter og studentaktivisme. Det er all grunn til å anta at dette er kun toppen av isfjellet.

I denne videoen forteller vår leder Sunniva Folgen Høiskar mer om situasjonen, og om hvorfor det å dokumentere rettighetsbrudd er så viktig:

SAIH jobber med å utvikle et system for å dokumentere brudd på studenters rettigheter. Gjennom Students Rights Monitor kan alle som kjenner til eller selv opplever brudd registrere det.

Hjelp oss å spre ordet – studentaktivister må beskyttes. Del gjerne videoen over og rapporten fra Scholars at Risk med andre.

Flere saker:

Kriminaliseringen av studentaktivisme i Colombia

Kriminaliseringen av studentaktivisme i Colombia

Gjennom historien har modige mennesker tatt kampen for å redusere ulikheter i samfunnet, demokratisere land, forsvare miljøet og bekjempe undertrykkelse. Studenter har alltid gått i front, til tross for at de ofte blir utsatt for angrep av myndighetene.

Ny rapport: Students by day, rebels by night?

Ny rapport: Students by day, rebels by night?

Tittelen på rapporten viser til et sitat fra filippinske studentaktivister, som forteller om hvordan myndighetene i landet forsøker å fremstille studentene som fiender og dermed frata legitimiteten til aktivistene.