Tidligere Student at Risk arrestert i Etiopia

Tidligere Student at Risk arrestert i Etiopia

Amir Aman Kiyaro var på jobb for Associated Press (AP) da han 28. november ble fengslet. Familie og kollegaer i AP er svært bekymret og får ikke informasjon fra myndighetene om hva som skjer.

– Dette er et rop om hjelp, som vi sender ut i samråd med familien til Amir. Verden må få vite om det som skjer, sier Hector Ulloa, leder i SAIH, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond.

Det er en ekstremt voldelig og uoversiktlig situasjon i Etiopia nå, hvor myndighetene har erklært unntakstilstand som i praksis forbyr journalister å omtale den pågående krigen. Nyhetsbyrået AP sier i en uttalelse at de er svært bekymret for Kiyaro.

– Han er en frittalende og frittenkende person. Det skal ikke være straffbart. Han er journalist. Det skal ikke være straffbart. Amir Aman Kiyaro må løslates, sier Ulloa.

SAIH lanserer i dag en kampanje i sosiale medier for å bidra til oppmerksomhet rundt saken under emneknaggen #FreeAmirAmanKiyaro.

Media anklages for å støtte terrorister

SAIH har hatt tett dialog med Kiyaros familie siden han ble fengslet, og har forsøkt å bidra til at Amir skulle bli løslatt ved hjelp av diplomatiske midler. I går gikk et etiopisk mediebyrå ut med informasjon om arrestasjonen, og nå gjør SAIH i samråd med familien og AP det samme.

–Familien er bekymra for at myndighetene skal holde Kiyaro i fengsel på ubestemt tid, uten rettssak. Det må ikke skje, sier Ulloa.

15. desember navngir en representant for det føderale politiet Kiyaro som en av tre journalister arrestert fordi de er tilknyttet internasjonale medier. Talspersonen, som ble intervjuet i etiopisk media, beskylder internasjonale medier som Associated press, BBC og CNN for å støtte terrorister og forsøke å destabilisere landet. (SAIH har fått klippet transkribert via AP, men har ikke lyktes med få tak lenke til original kilde.)

Draft2 Amir Appeal Instagram Post

SAIH lanserer i dag en kampanje i sosiale medier for å bidra til oppmerksomhet rundt saken under emneknaggen #FreeAmirAmanKiyaro.

Student i Kristiansand og frivillig i SAIH

Amir Aman Kiyaro bodde i Norge i perioden 2015-2018. Han var aktiv som frivillig i SAIH og studerte gjennom Students at Risk-ordningen, som gir forfulgte studenter mulighet til å fullføre studiene i Norge, ved NLA Mediehøyskolen i Kristiansand.

– Han rakk å få et stort nettverk i Kristiansand og Norge, både gjennom studiene og som aktiv i SAIH, sier Ulloa.

Da Kiyaro var 15 år ble han fengslet og torturert i hjemlandet. Etter valget i 2005 ble opposisjonspolitikere anholdt og utropt som terrorister. Kiyaro deltok i folkelige protester som ble hardt slått ned på.

– Amir Aman Kiyaro ble fengslet i forbindelse med et journalistisk oppdrag for AP, etter en lov som ble skapt samtidig som han utførte oppdraget, sier Ulloa.

Fengslingen av Kiyaro føyer seg inn i en rekke av angrep på ytringsfrihet og pressefrihet i Etiopia.

Fotballkort Amiraman

I 2017 var Amir Aman Kiyaro en av frontfigurene i SAIHs kampanje for at Norge skulle videreføre Students at Risk-ordningen. Kampanjen var et samarbeid med Norsk Studentorganisasjon.

En uavhengig journalist

Det siste året har Kiyaro jobbet som journalist, og blant annet dekket pågående krig og konflikt blant annet for Associated Press.

– Anklagene er grunnløse. Kiyaro er en uavhengig journalist som har gjort viktig arbeid i Ethiopia, på alle sider av konflikten, sier Executive Editor i AP, Julie Pace.

Det har lyktes familien å finne ut hvor Kiyaro er fengslet, og de har også klart å få til et slags møte med ham.

– Han har klart å formidle at han deler celle med 41 andre, forteller Ulloa.

SAIH har i etterkant av fengslingen hatt dialog også med norske myndigheter om Kiyaro sin sak.

Students at Risk er en ordning for forfulgte studenter som SAIH tok initiativ til sammen med NSO, og som hører til under Utenriksdepartementet. Så langt har 72 studenter kommet til Norge gjennom ordningen siden den startet i 2015. Amir Aman Kiyaro var blant de første som kom.

Flere saker:

SAIH søker nye utvalgsmedlemmer!

SAIH søker nye utvalgsmedlemmer!

Er du student med et brennende engasjement for utdanning og internasjonal solidaritet? Nå kan du være med å forme fremtidens SAIH! Søknadsfrist 24. august.

SAIH på Arendalsuka

SAIH på Arendalsuka

Det er igjen klart for Arendalsuka, Norges viktigste og største politiske møteplass. SAIH er selvfølgelig til stede!