Studentaktivist eller kriminell?

Studentaktivist eller kriminell?

Myndigheter verden over stempler studentaktivister som kriminelle, terrorister og rebeller i sine forsøk på å stilne dem.

Hvis man hører noen si at de kaller en spade for en spade, er det all grunn til å være på vakt. Det innebærer at vedkommende hevder å si ting som de er. Og alle vet at oppfatningen av hva noe er, avhenger av øyet som ser.

Der jeg og du ser fortvilte unge som ikke vil akseptere at landet de bor i tar sjumilssteg i retning av et totalitært regime, ser militærjuntaen i Myanmar uønsket støy. Flere steder har studentene gått i front for de massive, men fredelige protestene etter militærkuppet 1. februar.

Det kommet stadig nye rapporter om massearrestasjoner. Mange er banket opp. Mange er skutt og drept.

I flere tiår har militæret aktivt motarbeidet studentorganisering i landet. De har splittet opp campuser og flyttet universitetene ut av byene. Så redde er de for kraften som ligger i et studentopprør.

Sunniva Folgen Høiskar Saih Pressebilde2019 Alvorlig

SAIH-leder, Sunniva Folgen Høiskar

Ingen vil bli arrestert, spesielt ikke hvis du er student. Det ødelegger ryktet ditt, sier en studentaktivist i Zimbabwe. Der er flere enn ti studentaktivister fra studentbevegelsen Zinasu, som SAIH samarbeider med, urettmessig fengslet de siste ukene. Myndighetene bruker korona-restriksjoner som påskudd for å kaste brysomme stemmer i fengsel i uker og måneder.

Leder av studentorganisasjonen Zinasu, Takudzwa Ngadziore, ble arrestert i høst og satt fengslet i en måned. Studentaktivisten Allan Moyo ble fengslet i desember og nylig løslatt. I februar ble Ngadziore arrestert igjen. Taktikken kalt «catch and release» har som mål å skremme aktivister til taushet.

Ngadziore og andre studentaktivister i Zimbabwe vet hva de risikerer ved å heve stemmen. De har levd med dette i tiår, men de fortsetter likevel å kjempe for et demokratisk Zimbabwe hvor studenter blir hørt.

«Hooligans i Colombia»
Det er tydelig at samfunnet her ser studentbevegelsen som en fiende, som et opprør. De kaller oss vandaler eller hooligans, sier en studentaktivist i Colombia.

I Colombia har studentorganisasjoner det siste året mobilisert under fanen #MatriculaCero (#NullSkolepenger). Pandemien satte en stor andel studenter i umiddelbar fare for å måtte avslutte studiene fordi de ikke kan betale for seg. Økt ulikhet. Mer fattigdom. De negative konsekvensene av en slik utvikling er åpenbare.

Kampanjen har ført til en rekke avtaler som sikrer full eller delvis finansiering av skolepenger. Samtidig opplever studentbevegelsen stadig mer brutal vold fra opprørspolitiet ESMAD. Studentenes påvirkningsarbeid har ført til store, politiske seire og en styrking av offentlig høyere utdanning, men også stigmatisering og trusler.

Fiender av folket på Filippinene
De sier «studenter om dagen, rebeller om natta». Vi stemples som fiender av folket og fiender av staten. Kravene våre diskrediteres, sier en studentaktivist på Filippinene.

I februar protesterte studenter på Filippinene mot at regjeringen skrotet en 32 år gammel avtale som forbød sikkerhetsstyrkene å gå inn på campus. Regjeringen frykter angivelig at studentene er opprørere som skal spre kommunisme, og endret spillereglene for å få bedre kontroll.

Regjeringen frykter angivelig at studentene er opprørere som skal spre kommunisme, og endret spillereglene for å få bedre kontroll.

Campus var et av få steder på Filippinene hvor det fortsatt var trygt å kritisere myndighetene. Slik er det altså ikke lengre. Etter at en ny terrorlov kom på plass i fjor, frykter studentene arrestasjoner uten verken tiltale eller mistanke.

Studentaktivister på Filippinene har en stolt, men også urovekkende historie med store demonstrasjoner og politiske gjennomslag fulgt av harde reaksjoner fra myndighetene i form av drap, forsvinninger og arrestasjoner. Nå står en ny generasjon opp for sine rettigheter, og myndighetene har fått enda flere verktøy å stilne dem med.

Studenter spiller en viktig rolle som forsvarere av menneskerettighetene og som forkjempere for demokrati og like rettigheter for alle. Gjennom historien har studenter over hele verden stått i spissen for viktige sosiale framskritt, fra borgerrettighetskamp i USA og anti-apartheid-kampen i Sør-Afrika til dagens mange protester.

Sitatene fra studentaktivister som jeg gjengir, er hentet fra SAIHs nye rapport, Students by day, rebels by night?: Criminalising student dissent in shrinking democracies (2021). Den viser en utvikling hvor studentaktivister i stor grad kriminaliseres.

Pandemien har tvungetstudentene hjem fra campus. Studenter verden over må slutte på universitetet. Konsekvensene for tilgangen til høyere utdanning globalt, kan bli enorme også på sikt. Samtidig krymper rommet for at studentaktivister kan ytre seg og bidra til sin stolte tradisjon for å dra samfunn i mer demokratiske retninger.

Myndigheter verden over stempler studentaktivister som kriminelle, terrorister og rebeller i sine forsøk på å stilne dem. Svaret fra norske myndigheter og det internasjonale samfunnet bør være en høylytt anerkjennelse av studenter som menneskerettighetsforsvarere.

Flere saker:

SAIHs innspill til regjeringserklæring 2021

SAIHs innspill til regjeringserklæring 2021

Frittenkende studenter og akademikere kjemper i frontlinjen som forsvarere av demokrati og menneskerettigheter. De er en trussel for autoritære krefter, og de angripes. Norge kan spille en viktig rolle i å gi dem beskyttelse og bedre rammebetingelser.

HØSTSAMLING 2021

HØSTSAMLING 2021

24.-26. september er det tid for et av høstens høydepunkter, nemlig SAIHs Høstsamling. Velkommen til en helg fylt med faglig innhold, politisk skolering og mye moro. Frist for påmelding er 19. sep.

SAIH PÅ ARENDALSUKA

SAIH PÅ ARENDALSUKA

Det er igjen klart for Arendalsuka, Norges viktigste og største politiske møteplass. SAIH er selvfølgelig til stede!