SAIH lanserer trendbibel for diktatorer

SAIH lanserer trendbibel for diktatorer

Viser siste trender innen undertrykking av unge som hever stemmen.

Tåregass går aldri av moten.
Kall det falske nyheter!
Gummikuler mot øynene – vær kreativ!

Det er noen av vårmote-tipsene magasinet OPPRESSION har til den moderne diktator.

– Vi ønsker å vise at autoritære regimer tar stadig nye grep for å undertrykke studentaktiviser og stilne protest, sier leder i SAIH Hector Ulloa.

Den norske bistands- og kampanjeorganisasjonen SAIH formidler «motebladet» på campus over hele landet og på sosiale medier.

– Det kan virke som om autoritære ledere holder seg oppdatert på siste skrik i undertrykkelse, i ren motemagasinstil. Demokratiske stater, organisasjoner og det internasjonale samfunnet må være like kreative når det kommer til å fremme demokratiet og beskytte menneskerettighetsaktivister, sier Ulloa.

Samtidig lanserer SAIH rapporten Activism under Attack. Den løfter frem brudd på studentaktivisme som en indikator for demokratisk tilbakegang. De fysiske angrepen man ser – at demonstranter møtes med tåregass og brutalitet – er toppen av isfjellet. Ofte er det mer subtile metoder som benyttes.

– I England bruker man lovverk for å hindre finansiering av studentorganisasjoner. I Zimbabwe diskrediterer myndighetene aktivistene med å beskylde dem for å være koblet til vestlig imperialisme. Undertrykkingen tar ulike former i ulike politiske virkeligheter, sier rapportforfatter Amy Kapit som er professor ved Swarthmore College.

Flere saker:

Aktivisme under angrep

Aktivisme under angrep

Myndigheter tar stadig mer kreative verktøy i bruk for å stilne kritiske stemmer, viser ny rapport om studentaktivisme.