Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Angrep høyere utdanning utgjør en global krise

Scholars at Risk lanserte nylig sin årlige rapport Free to think om angrep på høyere utdanning globalt. Den analyserer 294 angrep på studenter og ansatte ved høyere utdanningsinstitusjoner i 47 land fra 1. september 2017 til 31. august i år. 875 studenter er drept, arrestert eller utsatt for annen tvangsbruk i forbindelse med deres aktiviteter.

Økende mengde angrep

Rapporten viser at slike angrep øker med alarmerende frekvens, og Scholars at Risk krever sterkere beskyttelse av høyere utdanningsinstitusjoner over hele verden.

Scholars at Risk samarbeider med Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH). SAIH-leder Beathe Øgård mener disse angrepene er en trussel ikke bare mot de direkte rammede, men mot kritisk tenkning, demokratiske krefter og akademisk frihet globalt.

- Vi er bekymret for at antall rapporterte angrep på høyere utdanning stadig øker. Dette må sees i lys av den politiske utviklingen med et stadig mer innskrenket handlingsrom for sivilsamfunn og kritiske røster. Angrep må fordømmes av det internasjonale samfunn og vi oppfordrer norske myndigheter til å beskytte studenter og akademikere som menneskerettighetsforkjempere, sier hun.

Globalt fenomen

Noen eksempler på slike angrep er voldelige og militære angrep i Afghanistan og Jemen, målrettede aksjoner mot protesterende studenter og akademikere i Iran, begrensing av ytringsfrihet på campuser i USA og fengsling av uigurer og bruk av såkalte «re-utdannings-leirer» i Kina hvor de opplever grov psykisk og fysisk vold.

Tyrkere blant de mest utsatte 

Tyrkia er et av de landene hvor systematisk undertrykking og sensur av studenter og akademikere har utviklet seg i en svært negativ retning. Ahmet Gürata er medieforsker ved Universitetet i Agder under beskyttelse av Scholars at Risk-programmet. Han ble utsatt for sterke represalier da han skrev under på en kampanje kalt Academics for Peace, mot Tyrkias behandling av sin kurdiske minoritet.

– Regjeringen begynte en systematisk diskreditering av kampanjen, fulgt av etterforskninger, anholdelser, oppsigelser og tiltaler. Det kom til et punkt hvor jeg ikke kunne uttrykke meg fritt gjennom forskning og undervisning, og jeg begynte dermed å sensurere meg selv, sier han.

Dilan Esra Baycan er en studentaktivist fra Tyrkia og valgte også å komme til Norge gjennom programmet Students at Risk da hun opplevde stor fare på grunn av sin politiske aktivitet. Hun har blitt anholdt og trakassert av politiet uten tiltale og uten å kunne kommunisere med familie og venner.

-I dag blir nesten alle studenter som er dissenter av regimet angrepet av politiet, anholdt, svartelistet, verbalt angrepet og trakassert. Autoritære regimer føler seg alltid truet når folket vil ha bedre rettigheter. I Tyrkia har studentaktivisme klart å endre samfunnet til det bedre mange ganger. Regimet frykter oss fordi vi er progressive, mens de vil beskytte sitt system og sin makt, sier hun.

Her kan du lese et sammendrag av rapporten eller laste den ned i sin helhet.

Les også Uniforums sak fra lanseringen.

Forsidebilde: Uniforum.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a large group of people are posing for a picture .a large group of people are posing for a picture .

Nyhet

Vintersamling 2025

Den beste helgen i februar nærmer seg – SAIHs vintersamling 2025! Vintersamling er en ypperlig måte å bli bedre kjent med organisasjonen på gjennom en god blanding av kreative workshops, interessante diskusjoner, aktivisme og morsomme aktiviteter. Ikke minst blir du kjent med andre engasjerte mennesker fra hele Norge og verden!

Les nyhet
a fist is holding a pencil in front of a flag .a fist is holding a pencil in front of a flag .

Nyhet

Støtt akademikere og studenter i Gaza

Innsamlingsaksjon for akademikere og studenter i Gaza.

Les nyhet
a globe is sitting on a stand on a white background .a globe is sitting on a stand on a white background .

Nyhet

Spennende mulighet: 'Youth Exchange Against Anti-Rights'

SAIH søker nyutdannede og unge fagfolk til å delta i det internasjonale utvekslingsprosjektet ‘Youth Exchange Against Anti-Rights’. Prosjektet innebærer et ettårig utvekslingsprogram mellom Sør-Afrika, Myanmar/Thailand og Norge, hvor deltakerne skal forske på rettighetskrenkende krefter som påvirker marginaliserte grupper, og bidra til påvirkningsarbeid for å motvirke disse kreftene.

Les nyhet
the white house is surrounded by trees and bushes and has a fountain in front of it .the white house is surrounded by trees and bushes and has a fountain in front of it .

Nyhet

Når autoritære ledere lokker

SAIH frykter at fremveksten av autoritære ledere de siste årene, og en eventuell ny valgseier for Trump, betyr at demokratienes gullalder er forbi.

Les nyhet
a group of people are standing in a line holding sticks and ribbons .a group of people are standing in a line holding sticks and ribbons .

Nyhet

Hva står på spill på COP16 i Colombia?

Koblingen mellom naturvern og urfolks rettsvern er åpenbar og direkte. Urfolks kulturelle overlevelse avhenger av naturmangfoldet der de bor.

Les nyhet
a man holding a flag that says union on ita man holding a flag that says union on it

Nyhet

El Activismo Bajo Ataque

¡Este año celebramos el décimo aniversario del programa Estudiantes en Riesgo (StAR)!

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon