Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Bare en brøkdel av urfolksbistanden går til urfolk

Regnskogfondet, SAIH og Norsk Folkehjelp krever umiddelbart en opprydning i forvaltningen av norsk bistand til urfolk. En rapport som legges fram av Nupi i dag avdekker at urfolksbistanden er langt mindre enn det som er rapportert fra Utenriksdepartementet og Norad.

- Urfolk er en blant de fattigste og mest marginaliserte i mange utviklingsland. Det er en skandale når det nå avdekkes at størstedelen av de norske bistandsmidlene som skulle komme disse folkegruppene til gode trolig har gått til helt andre tiltak, sier daglig leder i Regnskogfondet Lars Løvold.

På oppdrag fra Regnskogfondet, SAIH og Norsk Folkehjelp har Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) undersøkt norsk bistand til urfolk de siste 7 årene. Totalt er 2 milliarder bistandskroner rapportert som urfolksbistand i denne perioden. Rapporten avdekker både omfattende feilrapportering, og manglende dokumentasjon av hva disse bistandsmidlene har gått til:

Av urfolksprosjektene Nupi har gjennomgått, finner de kun dokumentasjon for at 19 prosent har gått til urfolk. De resterende 81 prosent av midlene var enten feilkategorisert, eller manglet dokumentasjon.For en stor del av de gjennomgåtte prosjektene finnes ingen eller bare svært mangelfull dokumentasjon av hva bistanden har gått til. Norsk bistandforvaltning mangler dermed oversikt over bruken av det som er rapportert som urfolksbistand. Dersom man bare regner med prosjekter der det finnes dokumentasjon i arkivene, finner Nupi-rapporten at kun ca 30 prosent av midlene som er rapportert som urfolksbistand kan sies å være det. De resterende 70 prosent er enten feilkategorisert eller det er uklart om de er rettet inn mot urfolk. Nupi har kun vurdert hvorvidt det er dokumentasjon for at prosjektene er rettet mot urfolk, ikke kvaliteten på prosjektene. De konkluderer selv med at tallene de har kommet fram til på henholdsvis 19 og 30 prosent, trolig er et ”best case scenario”, og at omfanget på bistanden som faktisk tjener urfolk kan være langt lavere.

I statsbudsjettet heter det at norsk bistand til urfolk har økt fra 259 millioner i 2003 via 336 millioner i 2004 til 408 millioner i 2005.

- Rapporten viser at det ikke en noen grunn til å feste lit til de tallene Utenriksdepartementet oppgir. Det betyr at urfolk er frarøvet den støtten norske myndigheter har besluttet at de skal få, sier Kathrine Sund, leder i SAIH.

- Hvis man ikke vet hva pengene går til, er bistanden uten politisk styring. Rapporten avslører en sjokkerende dårlig kontroll av norsk bistand, og dette har rammet noen av jordas aller fattigste og mest marginaliserte folkegrupper, understreker de tre organisasjonene som har bestilt rapporten.

SAIH, Norsk Folkehjelp og Regnskogfondet krever at den omfattende feilrapporteringen rettes opp allerede fra kommende budsjettår, slik at det fra 2007 sikres en reell urfolksbistand på minst samme nivå som det som er oppgitt som urfolksbistand i 2005.

Bistandsforvaltningen må selv også sørge for en uavhengig gjennomgang av urfolksbistanden for å kartlegge både omfang og kvaliteten på denne bistanden. All norsk bistand til urfolk må skje på urfolks egne premisser og styrke urfolks rettigheter,

For mer informasjon:

SAIH: Leder Kathrine Sund, mob. 41 10 51 67

Regnskogfondet: Daglig leder Lars Løvold, mob. 48 18 81 48

Norsk Folkehjelp: Utenlandssjef Liv Tørres, mob 91 62 62 88

Om rapporten:

Rapporten ”Norges bistand til urfolk: En realitetsorientering” er utarbeidet av Anita Haslie og Indra Øverland ved Nupi. Rapporten baserer seg på en gjennomgang av offisiell statistikk over norsk bistand til urfolk, og en utvalgsundersøkelse av arkivdokumentasjonen for 228 prosjekter som representerer i underkant av halvparten av de 2 milliarder kroner utbetalt til prosjekter med urfolk som målgruppe i perioden 2000-2005.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon