Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Endelig semesterstart?

I Vest-Sahara, Bangladesh, Zimbabwe og Burma står studenters rett til organisering, utdanningstilbud og sikkerhet på spill i den norske semesterstartsuka.

(image) Rabab Amidane, Vest-Sahara. Foto: Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Usikker høstI det marokkansk okkuperte Vest-Sahara går studenten Rabab Amidane en usikker høst i møte. To norske ungdomspolitikere fra Sosialistisk Ungdom var på besøk hos henne da de 19. august ble vitne til at politiet stormet nabohuset. Grunnen til politiaksjonen skal være at det bodde menneskerettighetsforkjempere i huset. Ungdomspolitikerne ble kjørt til politi for avhør, men ble senere sluppet fri og er nå på vei ut av landet. Sid Mohammed Aalouat (31) som ble pågrepet samtidig med SU-medlemmene mandag, er fortsatt ikke kommet til rette. Rabab Amidane var i hele sommer på reise i Norge der hun møtte studenter og politikere, deriblant statsminister Jens Stoltenberg. Ungdomspolitikerne frykter nå at Rabab og hennes familie kommer til å bli fengslet.Uro og opptøyerI Bangladesh er over hundre såret og flere drept i demonstrasjoner og opptøyer der studenter har vært hovedaktører. Demonstrasjonene har spredd seg i landet og myndighetene innførte derfor portforbud på ubestemt tid 22. august. Grunnen til opptøyene er den stor misnøyen med den militært støttede interimregjeringen i landet. Fortsatt uten tak over hodetI Zimbabwe har fortsatt flesteparten av de studentene som mistet sine studenthybler ved University of Zimbabwe i juli ikke fått flyttet tilbake. Dette på tross av en domsavgjørelse som sier at utkastingelsen er ulovlig. Flere studentpolitikere har også blitt møtt med vold, arrestasjon og livstidsutvisning fra universitetet fordi de krever sine rettigheter.

Studentprotest mot økte priserI Burma ble flere studenter arrestert 21. august etter at de to dager tidligere ledet an en uvanlig demonstrasjon som samlet 400 mennesker i protest mot juntaens dobling av bensinprisen onsdag i forrige uke. Konsekvensene er økte transportkostnader og matvarepriser som rammer en allerede hardt utsatt befolkning.

(image) En av Burmas fremste opposisjonelle, Min Ko Naing, er igjen arrestert. Foto: AAPP(B) Blant de arresterte er tidligere vinner av Studentenes fredspris, Min Ko Naing. Han har tidligere sittet fengslet i 15 år for sin deltagelse som studentleder under demonstrasjonene mot militærdiktaturet i 1988. 
- Vi frykter for sikkerheten til de arresterte og at flere vil bli tatt av politiet. Det er derfor helt avgjørende at det internasjonale samfunn reagerer på det som skjer i Burma nå. Vi oppfordrer den norske regjering til umiddelbart å fordømme arrestasjonene i Burma og kreve at juntaen aksepterer burmesernes rett til å uttrykke sine meninger, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité i en pressemelding.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon