Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Fremdeles ulikhet i Sør-Afrika

(image) Velkomstplakat for "Madiba" (hans kjelenavn) fra han 11. februar 1990 ble sluppet fri etter 27 år i fengsel.Kampen for frihet, mot Apartheid, var 11. februar 1990 på vei til å gi resultater. Etter at president de Klerk den 2. februar hadde opphevet forbudet mot ANC, PAC og andre forbudte organisasjoner ble Mandela sluppet fri.

I SAIHs årsmelding fra 1990 oppsummeres året slik: ”1990 ble året som svingte fra gledesrus og optimisme til den største fortvilelse også i Sør-Afrika. Skadevirkningene av mer enn 40 år med Apartheid, 15 år med uro i skolen, bunnløs fattigdom og ufattelig rikdom side ved side er kommet tydelig opp i dagen”.

Det ”nye” Sør-Afrika

I 1994 ble det nye Sør-Afrika født, og Nelson Mandela ble landets første svarte president. Etter hvert fikk staten en av de mest progressive grunnlovene, ikke bare på det afrikanske kontinentet men i hele verden. Staten Sør-Afrika har utviklet seg positivt på en rekke områder siden 1994, og landet samlede økonomiske vekst har vært stor. Med sannhetskommisjonens arbeid ble Sør-Afrika toneangivende i verden for hvordan man kan bearbeide og komme videre etter interne konflikter, og i år vil Sør-Afrika ta i mot fotballinteresserte fra hele verden som vertsnasjon for fotball-VM.

Økonomisk ulikhet

Dessverre er de ekstreme økonomiske forskjellene i landet ikke bare historie. Nylig lanserte OECD en rapport om ulikhet i Sør-Afrika, og det er nedslående lesning. Rapporten viser at det er et voksende økonomisk skille mellom sørafrikanere. Skillet bærer fortsatt i seg en undertone om hudfarge og etnisitet; mellom hvite, asiater, fargede og svarte. Gini-koeffisienten, som måler ulikhet i et samfunn, har endret seg i negativ retning, fra 0,66 i 1993 til 0,77 i 2008 (0 tilsvarer full likhet, altså at alle har akkurat like mye, og 1 tilsvarer full ulikhet, altså at én person eier alt i et land). Rapporten viser også at ulikheten internt i gruppene er økende. Det har vokst fram en svart middelklasse mens mange svarte fortsatt lever i stor fattigdom (gini-koeffisienten blant svarte har økt fra 0,54 i 1993 til 0,62 i 2008).

Fortsatt Apartheid- skille i utdanningen

Hva har så skjedd med utdanningen i Sør-Afrika i de 20 årene etter Mandelas løslatelse? I 1990-årsmeldingen skrev SAIH: ”I januar 1991 var eksamensresultatene for svarte elever de svakeste på lang tid, bare 36,4% stod til eksamen mens 97% av de hvite elevene klarte seg. Skoleministeren har uttalt at resultatet er uakseptabelt, og gir de svarte lærerne skylda. De ”har gitt blaffen i elevene og i stedet streika for private og politiske endringer”. Det satses åtte ganger så mye penger på hvite som svarte elever”.

I en artikkel i januar i år viser The Economist at svarte elever fremdeles mottar en dårligere utdanning enn hvite elever i Sør-Afrika, og at resultatene er deretter. Apartheids arv viser seg fremdeles i den utdanningen Sør-Afrika klarer å gi sine elever.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon