Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Gjeldsslette til Nicaragua

Av Ragnhild Nordvik, prosjektansvarlig for Nicaragua

Gjeldssletten er en del av en større pakke, som omfatter en sletting av totalt 37 milliarder dollar av gjelden som 17 av de fattigste landene i verden har til Verdensbanken. Vedtaket er en videreføring av initiativet fra de såkalte G8-landene i 2005, om å slette den multilaterale gjelden til et titalls av de fattigste landene.

I Latin-Amerika har også Bolivia fått slettet 1,5 milliarder dollar, og Honduras nærmere 1,2 milliarder dollar. For Nicaraguas del kommer denne siste gjeldssletten i tillegg til den gjelden som allerede er slettet som en del av HIPC-initiativet fra 2004.

Fattigdomsbekjempelse

Gjelden som nå blir slettet, skulle i utgangspunktet bli tilbakebetalt i form av renter og avdrag i løpet av de neste 40 årene. De landene som nå slipper denne gjeldsbyrden, er ment å skulle bruke de ekstra pengene på å redusere fattigdommen, styrke den økonomiske veksten og sikre stabilitet i landet.

- Dette er en historisk avtale som kombinerer økt finansiering med sletting av gjeld, som vil hjelpe fattige land med å oppfylle FNs tusenårsmål, sier Verdensbankens direktør Paul Wolfowitz i en pressemelding.

Nicaraguas finansminister, Mario Arana Sevilla, uttaler til avisen La Prensa at denne siste gjeldssletten vil bidra til å bekjempe fattigdommen i Nicaragua, fordi den vil bidra til jobbskaping i landet som følge av nye investeringer. I følge ministeren har de siste års gjeldsslette ført til at det i fjor ble skapt 100 000 nye jobber i landet, mot et snitt på 50 000 tidligere. I tillegg har landets statsbudsjett økt fra 15 millioner córdobas til 25 millioner i året.

- Myndighetenes mål er å få gjelden ned på et bærekraftig nivå, i tråd med landets betalingsevne, og dette måler er vi i ferd med å nå, sier ministeren. – Før HIPC-initiativet brukte regjeringen 25 prosent av eksportinntektene på nedbetaling av gjeld, mens det i fjor bare var 7 prosent.

(image) Atlanterhavsregionene RAAN og RAAS er de minst utviklede i Nicaragua. Her fra Bluefields.

Kritiske røster

De uavhengige økonomene Néstor Avendaño og Sergio Santamaría, er imidlertid kritiske til myndighetenes beskrivelse av situasjonen. De hevder at man i Nicaragua ikke har sett noen reell fattigdomsreduksjon som følge av gjeldssletten.

- Hvilke resultater har vi sett når det gjelder fattigdomsreduksjon etter at Paris-klubben etterga gjelden vår, og vi sluttet å betale 900 millioner dollar til dem? Absolutt ingen! sier Nestor Avendaño.

Avendaño påpeker noe mange nicaraguanere har rettet søkelyset mot det siste halvåret, nemlig at myndighetene har brukt over halvparten av pengene fra slettingen av utenlandsgjelden til å øke nedbetalingene av den interne gjelden. – Dette har vært godkjent av de internasjonale organisasjonene, hevder økonomen.

- Gjeldssletten har blitt brukt til å oppfylle statsbudsjettets mål nummer én, nemlig å betale den offentlige innenriksgjelden, sier Avendaño. – Dermed har man brutt med det politiske mandatet fra G7 og G8, som var å bruke ressursene som ble frigjort til å redusere menneskers fattigdom i landet, påpeker han.

Sergio Santamaría er enig i at pengene ikke har blitt brukt på å redusere fattigdommen. – Problemet er at myndighetene har brukt disse pengene på å betale intern gjeld, bekrefter han.

Nicaraguas innenriksgjeld er et politisk betent tema. Gjelden er i stor grad lån som myndighetene tok opp i private banker på 1990-tallet, for å betale kompensasjon til de som fikk ekspropriert eiendommene sine under sandinistenes revolusjon på 1980-tallet. Mange oppfatter derfor den interne gjelden som illegitim, da de mener de rike jordeierne ikke fortjente å få kompensasjon for områdene de ble fratatt. Samtidig har det vist seg at mange av eiendommene ble gitt ut til toppfolkene i sandinistpartiet, og ikke til ”folket”, slik revolusjonens mål var.

Nicaraguas finansminister er imidlertid ikke enig i kritikken. Han forsikrer om at landet nå opplever en økonomisk bærekraftig vekst, ”som vi ikke har sett de siste tretti årene”.

Kilder: La Prensa og Ley nacional de presupuesto 2006

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a large group of people are posing for a picture .a large group of people are posing for a picture .

Nyhet

Vintersamling 2025

Den beste helgen i februar nærmer seg – SAIHs vintersamling 2025! Vintersamling er en ypperlig måte å bli bedre kjent med organisasjonen på gjennom en god blanding av kreative workshops, interessante diskusjoner, aktivisme og morsomme aktiviteter. Ikke minst blir du kjent med andre engasjerte mennesker fra hele Norge og verden!

Les nyhet
a fist is holding a pencil in front of a flag .a fist is holding a pencil in front of a flag .

Nyhet

Støtt akademikere og studenter i Gaza

Innsamlingsaksjon for akademikere og studenter i Gaza.

Les nyhet
a globe is sitting on a stand on a white background .a globe is sitting on a stand on a white background .

Nyhet

Spennende mulighet: 'Youth Exchange Against Anti-Rights'

SAIH søker nyutdannede og unge fagfolk til å delta i det internasjonale utvekslingsprosjektet ‘Youth Exchange Against Anti-Rights’. Prosjektet innebærer et ettårig utvekslingsprogram mellom Sør-Afrika, Myanmar/Thailand og Norge, hvor deltakerne skal forske på rettighetskrenkende krefter som påvirker marginaliserte grupper, og bidra til påvirkningsarbeid for å motvirke disse kreftene.

Les nyhet
the white house is surrounded by trees and bushes and has a fountain in front of it .the white house is surrounded by trees and bushes and has a fountain in front of it .

Nyhet

Når autoritære ledere lokker

SAIH frykter at fremveksten av autoritære ledere de siste årene, og en eventuell ny valgseier for Trump, betyr at demokratienes gullalder er forbi.

Les nyhet
a group of people are standing in a line holding sticks and ribbons .a group of people are standing in a line holding sticks and ribbons .

Nyhet

Hva står på spill på COP16 i Colombia?

Koblingen mellom naturvern og urfolks rettsvern er åpenbar og direkte. Urfolks kulturelle overlevelse avhenger av naturmangfoldet der de bor.

Les nyhet
a man holding a flag that says union on ita man holding a flag that says union on it

Nyhet

El Activismo Bajo Ataque

¡Este año celebramos el décimo aniversario del programa Estudiantes en Riesgo (StAR)!

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon