Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Justice delayed is justice denied!

(image) En aktivist fra 1in9 campaign blir bortvist fra området rundt rettslokalet under en demonstrasjon 6.mars 2009 Buyisiwe er en ung sørafrikansk kvinne fra Johannesburg. 2. oktober 2005 ble hun angivelig voldtatt av 8 menn, hun var på dette tidspunktet gravid. Hun anmeldte saken og kunne peke ut alle de åtte angivelige gjerningsmennene som ble arrestert og satt i varetekt. Dette er nå 3,5 år siden. Fremdeles har ingen dom falt, saken har blitt utsatt 20 ganger og de angivelige gjerningsmennene ble løslatt mot kausjon noen måneder etter arrestasjonen. I mellomtiden har fire av mennene blitt anmeldt for andre lovbrudd, som blant annet væpnet ran, og en er dømt til 15 års fengsel. Imens utsettes Buyisiwe for trakassering og trusler og må søke tilflukt på krisesenter for å beskytte sitt eget liv. Buyisiwe har blitt ”straffet” i over tre år for overgrepet hun selv ble utsatt for mens rettssystemet som skal beskytte henne fullstendig ignorerer og bryter hennes rettigheter.

Den sørafrikanske kampanjen 1in9 Campaign, som er en av SAIH sine partnere, jobber for å styrke kvinners rettigheter og har bistått Buyisiwe i hennes kamp for en rettferdig sak i rettsystemet. Etter saken ble utsatt for 20. gang arrangerte de fredag 6. mars en demonstrasjon utenfor og inne i høyesterett i Johannesburg der saken nå ligger. Rundt femti kvinner møtte fram og krevde saken gjenopptatt umiddelbart. Sikkerhetsvaktene kastet de fredelige demonstrantene ut og politiet møtte mannsterke opp fullt bevæpnet og med syv politibiler. Saken til Buyisiwe er dessverre bare en av svært mange lignende saker der kvinners rett til bevegelsesfrihet, beskyttelse mot vold og misbruk ikke respekteres.

Nordmenn liker å tenke at kampen for kvinners rettigheter har kommet langt i Norge, og det har den også på en del områder. Men ser man for eksempel på vold mot kvinner er det fremdeles en vei å gå for at kvinners rettigheter skal bli respektert og opprettholdt også i Norge. En undersøkelse gjort av NIBR og NTNU (mai 2005) viser at en av ti kvinner har etter fylte 15 år opplevd voldtekt. Og av 945 anmeldte voldtekter i 2007 har kun 87 av overgriperne blitt dømt.

Det er dessverre mye ugjort når det gjelder kvinners rettigheter, i både Sør og Nord.


(image) 1in9 aktivist




Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon