Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Kårer årets verste og beste bistandsvideo

For tredje år på rad organiserer SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) prisutdelingen Radiator Awards i Oslo. Organisasjonen har tidligere hatt stor internasjonal suksess med sine satiriske videoer om bistandskommunikasjon, som videoen «Radi-Aid: Africa for Norway» i 2012.

SAIH har sett seg lei av de gammeldagse og skadelige innsamlingskampanjene som lanseres år etter år, og håper prisutdelingen vil bidra til en endring.

- Vi ønsker å endre måten bistandsbransjen kommuniserer om utvikling og fattigdom på, og få en slutt på den skadelige bruken av stereotypier i bistandskommunikasjonen, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Seks videoer fra ulike bistands- og hjelpeorganisasjoner er nå plukket ut av en internasjonal fagjury. Hvem som vinner avgjøres gjennom en avstemning på nettsiden www.rustyradiator.com.

- Vi er veldig glade for å se at det var svært mange gode kandidater til The Golden Radiator Award i år. Det viser at det er mulig å samle inn penger til gode formål, uten å bruke nedlatende og skadelige stereotypier, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Juryen plukket blant annet ut Bob Geldofs BandAid30 som en av årets verste bistandsvideoer og har følgende å si om videoens budskap:

- Band Aid30 bidrar til å spre misvisende informasjon og stereotypiske oppfatninger om Afrika som et land(!) preget av elendighet og sykdom. Ebolautbruddet fant sted i tre land i Vest-Afrika. I videoen fremstilles kjendisene som de eneste som kan redde Afrika fra ebola. Filmen er støtende og avskyelig på alle måter.

For SAIH er det minst like viktig å trekke frem de gode eksemplene på organisasjoner som lykkes i å engasjere, uten å ta i bruk stereotypiske fremstillinger av hjelpeløse bistandsmottakere. Her er hva juryen hadde å si om White Helmets Syria og videoen «The Heroes And the Miracle Baby»:

- Det er vanskelig å engasjere folk i det som skjer i Syria fordi situasjonen er så kompleks og fordi det er så mange historier i media som fremstiller syrere som passive og hjelpeløse. Denne bistandsvideoen er svært visuell og presenterer utfordringene på en god måte. Mange organisasjoner setter donorpublikum først. Gjennom denne filmen forsøker de å være troverdig overfor saken fremfor publikum og mulige donorer.

Les mer om årets kandidater og juryens uttalelser, på nettsiden www.rustyradiator.com. Frem til søndag 15. november kan du stemme frem dine favoritter og være med på å avgjøre hvem som vinner årets Golden og Rusty Radiator.

Om prisutdelingen: Prisutdelingen har fått navnet fra en satirisk musikkvideo som SAIH produserte i 2012, med tittelen « Radi-Aid: Africa for Norway» . Videoen er en parodi på "Do they know it's christmas" og fikk over to millioner treff på YouTube.

Nominerte til Rusty Radiator: "One world campaign" – Feed a Child with Jack Stone, "Do they know it's christmas" - BandAid30, "Aid for African Children" – Humanitarian Aid Foundation

Nominerte til Golden Radiator: If Men Had Periods - Manpons" - WaterAid, "Zalissa's Choice" –Kinderpostzegels, ""The Heroes and the Miracle Baby" – White Helmets in Syria

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon