Nyhet
Norsk sivilsamfunn massedeportert fra Vest-Sahara og Sør-Marokko
Av 23 norske grupper som reiste inn til territoriet, lyktes kun én nordmann å nå Vest-Saharas hovedstad: SV-politiker Kim Runar Gjelstenli fra Nes. Resten ble deportert på veien, eller kort etter å ha kommet fram Trolig har aldri en så stor internasjonal delegasjon forsøkt å komme inn i Vest-Sahara.
Blant nordmennene som deltar på initiativet – og som ble kastet ut – er Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre, Inga Riseth, politisk nestleder i SAIH og Emilie Bersaas, nestleder i AUF.
Vi dro for å rette oppmerksomhet mot en av verdens glemte konflikter, og for å vise støtte til saharawiske menneskerettighetsaktivister sin kamp for uavhengighet, sier Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre.
Tonning Riise var en av svært få som klarte å komme seg inn i Vest-Sahara, men som ble sporet opp og deportert av marokkansk politi mandag ettermiddag. Han er ventet å ankomme Agadir i Sør-Marokko natt til tirsdag.
Det er 40 år siden Marokko okkuperte store deler av Vest-Sahara idet den tidligere kolonimakten Spania var i ferd med å trekke seg ut. Området regnes av FN som Afrikas siste koloni. FN-styrken MINURSO har vært i de okkuperte områdene siden 1991 for å arrangere en folkeavstemning om Vest-Saharas selvstendighet, men folkeavstemningen er fortsatt ikke avholdt.
Det er stor og tverrpolitisk støtte i Norge for folkeavstemning og avkolonisering i Vest-Sahara, likevel skjer det ingenting. Vi krever at norske myndigheter leter etter nye løsninger på denne konflikten slik at det kan avholdes en folkeavstemning i tråd med folkeretten, sier SAIH-nestleder Inga Marie Nymo Riseth.
Marokko har fått lov til å trenere denne prosessen i flere tiår, de kommer aldri til å gi slipp på de okkuperte områdene uten internasjonalt press. Dersom ingen er villig til å heve stemmen, vil saharawiene lidelser i eksil og i de okkuperte områdene aldri ta slutt, fortsetter Emilie Bersaas, nestleder i AUF som ble deportert fra Vest-Sahara mandag morgen.
Befolkningen i Vest-Sahara blir stadig utsatt for politivold og trakassering for sine fredelige demonstrasjoner. Fordi FN-styrken i Vest-Sahara ikke har mandat til å rapportere om brudd på menneskerettigheter, kan fredelige røster for selvbestemmelse ties av myndighetene uten at det når internasjonale samfunn eller medier. De norske deltakerne som har forsøkt å komme seg inn i de okkuperte områdene ønsker derfor å sette en fredelig løsning på agendaen.
Menn, kvinner og barn som demonstrerer blir brutalt banket opp, menneskerettighetsaktivister blir fengslet og torturert og FN har ikke engang mandat til å rapportere om menneskerettighetsbrudd. Det er en skam, sier Kristian Tonning Riise.
De 67 utviste nordmennene reiste inn i busser, med leiebil og fly. 6 personer fra Polen, Sverige, Litauen, Nederland, Canada og USA ble også utvist de to døgnene.
Kontaktpersoner: Inga Marie Nymo Riseth, nestleder i SAIH Tlf. +47 901 78 475 / +212 06 95 98 95 43
Trine Grüner, pressekontakt SAIH Tlf. 906 34 052
Organisasjonene bak initiativet er:Unge Høyre, AUF, Fremskrittspartiets Ungdom, Grønn Ungdom, Sosialistisk Ungdom, Industri Energi ungdom, Changemaker, LO Hordaland, Hordaland Arbeiderparti, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) og Støttekomiteen for Vest-Sahara.
Fakta om Vest-Sahara:
Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Før dette var området spansk koloni.I 1991 fremforhandlet FN våpenhvile, hvor en folkeavstemning var en av betingelsene. En fredsbevarende operasjon (MINURSO), i regi av FN ble opprettet. Folkeavstemningen har aldri blitt gjennomført.Om lag halvparten av det saharawiske folk bor i flyktningleirer i Algerie.Marokko kontrollerer all økonomisk aktivitet i Vest-Sahara i tillegg til landets rike naturressurser.FN, Den afrikanske union og Haag-domstolen støtter saharawienes rett til selvbestemmelse.FN-operasjonen MINURSO har ikke mandat til å rapportere på menneskerettighetsbrudd som skjer i Vest-Sahara.