Nyhet
NTNU-rektor svarer SAIH
(image) Lener seg på Etikkrådet
11. februar stod representanter fra selskapet Fugro på stand under IAESTEs Næringslivsdager på Gløshaugen. I forrige nummer av Under Dusken kunne man lese at det vakte det sterke reaksjoner at selskapet, som ble fjernet fra stand på UiO, fikk profilere seg ved Næringslivsdagene på NTNU.
Fugro-saken:Under Dusken skrev i forrige nummer om selskapet Fugro, som tidligere har foretatt seismiske undersøkelser etter olje utenfor kysten av Vest-Sahara.Saih var kritiske til at NTNU lot selskapet profilere seg under IAESTEs næringslivsdager 9.-11. februar.Selskapet ble nektet tilgang til stand på Blindern av ledelsen ved Universitetet i Oslo, grunnet sin omstridte virksomhet.
SAIH Trondheim menter NTNU og IAESTE burde ta standpunkt og utelukke selskapet fra presentasjonen.
– Ved å drive oljeleting i dette området bidrar de til å opprettholde okkupasjonen i landet, uttalte nestleder Anita Hvam Michelsen i Saih Trondheim.
Leder Synnøve Mangerud Flesland for IAESTEs Næringslivsdager har tidligere uttalt til Under Dusken at NTNU bør ha en liste over bedrifter som skal utelukkes fra slike arrangementer. Rektor Torbjørn Digernes ved NTNU forteller derimot at det ikke er planer om å utarbeide en slik liste fra universitetets side.
– NTNU følger de retningslinjene som norske myndigheter gir, i dette tilfellet gjennom Etikkrådet til Statens pensjonsfond utland. Det er ikke naturlig at NTNU, som en statlig institusjon, utarbeider egne lister som avviker fra offisiell, norsk politikk, sier han.
Digernes poengterer at selskapet ikke står på Etikkrådets liste over bedrifter Norge ikke skal samarbeide med.
Etterlyser samfunnsansvar
Nestleder Anita Hvam Michelsen i Saih Trondheim er skuffet over at IAESTE og universitetsledelsen ved NTNU velger å ikke ta stilling til saken, og kun støtter seg på etikkrådets svarteliste.
– Saih etterlyser at IAESTE og NTNU tar samfunnsansvar. Det går ikke an å gjemme seg bak et fond som selv har blitt kritisert på sine etiske retningslinjer. Den eneste måten vi kan påvirke Fugros atferd på er å nekte dem adgang til slike arrangementer, sier hun.
Leder Eli Ane Lund for Statens pensjonsfond utlands etiske råd forklarer kriteriene for å bli utelukket.
– Det er både en vurdering av alvorlighet og en fremoverskuende vurdering om selskapet kommer til å volde skade i fremtiden. Hensikten er å unngå at fondet støtter eller er involvert i brudd på etiske regler, ikke å straffe selskapet, sier hun.
Hun ønsker imidlertid ikke å kommentere enkeltselskaper.
– Studenter må undersøke selv
Journalist Erik Hagen i Framtiden i våre henders nyhetstjeneste Norwatch, har fulgt Fugros virksomhet lenge. Til tross for at Fugro trakk seg ut av Vest-Sahara i mars i fjor, er det flere forhold som gjør at de fortsatt er involvert.
– Det viktigste er at de sitter på datamateriell som de har samlet inn fra et okkupert land. Saharawiene krever det overlevert, men har ikke fått noe. Fugro sier at de ikke har planer om å gjenta virksomheten i landet, men det har de sagt før, og de kan endre mening i framtiden, sier han.
Hagen mener at det er problematisk å la Fugro profilere seg ved NTNU.
– Det er betenkelig om bedrifter som ikke følger tar hensyn til samfunnsansvar, får profilere seg ved læresteder eller på andre måter assosierer seg med troverdige og anerkjente institusjoner. Det kan bidra til å gi inntrykk av at de egentlig driver rent spill, sier Hagen.
Han bemerker at studenter og arbeidssøkere også har et ansvar for å undersøke selskapene de tenker å bli ansatt i.
Fugros representanter ønsker ikke å kommentere saken til Under Dusken. De har tidligere uttalt at de anser saken som avsluttet fra deres side.