Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

NTNU-rektor svarer SAIH

(image) Lener seg på Etikkrådet

[@portabletext/react] Unknown block type "block", specify a component for it in the `components.types` prop

11. februar stod representanter fra selskapet Fugro på stand under IAESTEs Næringslivsdager på Gløshaugen. I forrige nummer av Under Dusken kunne man lese at det vakte det sterke reaksjoner at selskapet, som ble fjernet fra stand på UiO, fikk profilere seg ved Næringslivsdagene på NTNU.

Fugro-saken:Under Dusken skrev i forrige nummer om selskapet Fugro, som tidligere har foretatt seismiske undersøkelser etter olje utenfor kysten av Vest-Sahara.Saih var kritiske til at NTNU lot selskapet profilere seg under IAESTEs næringslivsdager 9.-11. februar.Selskapet ble nektet tilgang til stand på Blindern av ledelsen ved Universitetet i Oslo, grunnet sin omstridte virksomhet.

SAIH Trondheim menter NTNU og IAESTE burde ta standpunkt og utelukke selskapet fra presentasjonen.

– Ved å drive oljeleting i dette området bidrar de til å opprettholde okkupasjonen i landet, uttalte nestleder Anita Hvam Michelsen i Saih Trondheim.

Leder Synnøve Mangerud Flesland for IAESTEs Næringslivsdager har tidligere uttalt til Under Dusken at NTNU bør ha en liste over bedrifter som skal utelukkes fra slike arrangementer. Rektor Torbjørn Digernes ved NTNU forteller derimot at det ikke er planer om å utarbeide en slik liste fra universitetets side.

– NTNU følger de retningslinjene som norske myndigheter gir, i dette tilfellet gjennom Etikkrådet til Statens pensjonsfond utland. Det er ikke naturlig at NTNU, som en statlig institusjon, utarbeider egne lister som avviker fra offisiell, norsk politikk, sier han.

Digernes poengterer at selskapet ikke står på Etikkrådets liste over bedrifter Norge ikke skal samarbeide med.

Etterlyser samfunnsansvar

Nestleder Anita Hvam Michelsen i Saih Trondheim er skuffet over at IAESTE og universitetsledelsen ved NTNU velger å ikke ta stilling til saken, og kun støtter seg på etikkrådets svarteliste.

– Saih etterlyser at IAESTE og NTNU tar samfunnsansvar. Det går ikke an å gjemme seg bak et fond som selv har blitt kritisert på sine etiske retningslinjer. Den eneste måten vi kan påvirke Fugros atferd på er å nekte dem adgang til slike arrangementer, sier hun.

Leder Eli Ane Lund for Statens pensjonsfond utlands etiske råd forklarer kriteriene for å bli utelukket.

– Det er både en vurdering av alvorlighet og en fremoverskuende vurdering om selskapet kommer til å volde skade i fremtiden. Hensikten er å unngå at fondet støtter eller er involvert i brudd på etiske regler, ikke å straffe selskapet, sier hun.

Hun ønsker imidlertid ikke å kommentere enkeltselskaper.

– Studenter må undersøke selv

Journalist Erik Hagen i Framtiden i våre henders nyhetstjeneste Norwatch, har fulgt Fugros virksomhet lenge. Til tross for at Fugro trakk seg ut av Vest-Sahara i mars i fjor, er det flere forhold som gjør at de fortsatt er involvert.

– Det viktigste er at de sitter på datamateriell som de har samlet inn fra et okkupert land. Saharawiene krever det overlevert, men har ikke fått noe. Fugro sier at de ikke har planer om å gjenta virksomheten i landet, men det har de sagt før, og de kan endre mening i framtiden, sier han.

Hagen mener at det er problematisk å la Fugro profilere seg ved NTNU.

– Det er betenkelig om bedrifter som ikke følger tar hensyn til samfunnsansvar, får profilere seg ved læresteder eller på andre måter assosierer seg med troverdige og anerkjente institusjoner. Det kan bidra til å gi inntrykk av at de egentlig driver rent spill, sier Hagen.

Han bemerker at studenter og arbeidssøkere også har et ansvar for å undersøke selskapene de tenker å bli ansatt i.

Fugros representanter ønsker ikke å kommentere saken til Under Dusken. De har tidligere uttalt at de anser saken som avsluttet fra deres side.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon