Nyhet
Olje for mannsutvikling?
(image) Lise Ulvedal - Prosjektansvarlig SAIH & Jonas Holmqvist - Leder SAIH
Debattinlegg klassekampen 20.08.2008
Regjeringens prioritering av kvinner og likestilling som eget samarbeidsområde innen bistand, er et viktig og nødvendig fokus for bekjempelse av fattigdom. Samtidig setter regjeringen også Olje for utvikling programmet (OfU) svært høyt. Her ligger et stort potensial for utvikling og fattigdomsbekjempelse samtidig som Norge kan bidra med egen erfaring og oljehistorie. Målet med OfU er følgende: “å støtte utviklingsland med petroleumsressurser i deres innsats for å forvalte disse på en måte som skaper økonomisk velst, fremmer velferd for befolkningen i sin helhet og er bærekraftig for miljøet”.
For å skape velferd for befolkningen i samfunnet som helhet, er det helt nødvendig å rette søkelys på maktrelasjonen mellom kjønn og på likestilling og kvinners deltakelse i beslutningsprosesser. En lite flatterende ekstern evaluering av strategien for kvinnerettet bistand (1997-2005), konkluderte med at norske myndigheters bistand til likestilling og kvinners rettigheter i hovedsak hadde slått feil. Det er nødvendig med mer konkrete og særskilte tiltak som støtter opp om og fremmer kvinners deltakelse. Fordeling og forvaltning av inntekter fra olje og gass er av interesse på overordnet politisk nivå i samfunn som i stor grad er mannsdominerte. I tillegg er sektoren i seg selv i aller høyeste grad mannsdominert.
Regjeringens handlingsplan for kvinners rettigheter og likestilling i utviklingssamarbeidet fastslår ettertrykkelig at Norges olje- og energisamarbeid blant annet skal ”være en pådriver for at både menn og kvinner deltar på alle nivå i forvaltningen av naturressurser i samarbeidslandene, at det tas hensyn til både kvinner og menns behov i prioriteringen av forvaltningen av inntektene og at den norske samarbeidet skal bidra til at det skapes arbeidsplasser og inntektsmuligheter både for kvinner og menn i oljeindustrien og i produksjon og distribusjon av ren energi.” Det er derfor svært forstemmende at ledelsen for OfU i møte med organisasjoner fra sivilt samfunn 27. juni ikke har konkrete planer eller tiltak for å ivareta kjønnsdimensjonen utover programmets generelle mål om å komme samfunnet til gode og håpe at dette også vil komme kvinner til gode. Det er liten grunn til håp dersom norske myndigheter ikke umiddelbart tar de praktiske konsekvensen av sine planer og lovnader og fører likestillingstiltak ut i handling, også gjennom OfU- programmet. Å gå fra ord til handling krever en bevisstgjøring og kompetanseheving internt, samt konkrete planer for hvordan tema knyttet til kvinner og likestilling kan tas opp i direkte i dialog og som målbare planlagte resultater i det norske bilaterale OfU-samarbeidet. Det er avgjørende at også menn engasjerer seg i dette arbeidet. Det er liten grunn til å håpe at Irak, Bolivia, eller Afghanistan for den del, uoppfordret prioriterer likestillingstiltak i måloppnåelseskriterier uten en foregående dialog.
Vi spør oss om Erik Solheim er kjent med misforholdet mellom hva regjeringen lover og hva som settes ut i live. Her forventer vi en tydelig prioritering eller i motsatt fall at regjeringen slutter å skryte av ting de ikke gjør. Norge har her en mulighet som ikke gripes til det fulle, og som i sin verste konsekvens kan føre til ”Olje for kvinneundertrykking”.
Lise Ulvedal - Prosjektansvarlig SAIH
Jonas Holmqvist - Leder SAIH