Nyhet
”Saharas Gandhi” sultestreiker
(image) Saken får bred internasjonal oppmerksomhet (BBC, Guardian, Reuters), og mange frykter at hennes eventuelle død ville kunne skape stor uro blant saharawiene.
- Marokkos uverdige behandling av menneskerettighetsaktivister har vært påfallende denne høsten. SAIH og 18 norske organisasjoner reagerte senest i oktober på en serie overgrep mot menneskerettighetsaktivister fra okkuperte Vest-Sahara, sier leder i SAIH Sigrun Espe.- Utenriksdepartementet må si klart ifra om at Marokkos fremtreden er uholdbar. Første prioritet nå må være å unngå at sultestreiken ender i det verst tenkelige, sier Espe.
Haidar har også tidligere gått hardt ut mot det norske fiskeriselskapet Sjøvik, som har drevet fiskerivirksomhet utenfor Vest-Sahara. Hun kaller det tyveri av Vest-Saharas ressurser.Trine Skei Grande nestleder i Venstre synes Vest-Sahara får for lite oppmerksomhet av regjeringen.
- Det viktigste er større engasjement for saken, og dernest at man løfter problematikken i alle organer som det er mulig å gjøre det i. Utenriksministeren har nylig uttrykt Regjeringens støtte til saharawiene og bistanden er økt, men jeg synes nok de rødgrønne har vært litt for defensive i dette spørsmålet. Derfor vil jeg oppfordre Regjeringen til å komme enda tydeligere på banen, sier Grande til Flyktninghjelpens Magasin Perspektiv, som kommer ut neste uke.
SAIH har i år ønsket å støtte de saharawiske studentenes kamp for selvbestemmelse i Vest-Sahara. Vi har i årets kampanje engasjert tusenvis av studenter i hele landet i en protest mot norske bedrifters folkerettstridige næringsvirksomhet i Vest-Sahara. Selskapene Gearbulk, Sjøvik og Green Reefers er noen av de som har vært involvert. Også Oljefondet har investert i folkerettsstridig utvinning av naturressurser i Vest-Sahara. SAIH og mange norske studenter mener at norske bedrifter må stoppe sin aktivitet og Oljefondet trekker sine investeringer i Vest-Sahara.I dag klokken 1600 overleverer SAIH kampanje-underskriftene til Statsekretær Gry Larsen foran UD. Kontaktpersoner: Leder av SAIH, Sigrun Espe: 99 04 46 66Nestleder Runar M. Balto 97 773 778Informasjonsrådgiver Sindre Edland-Gryt: 90 67 21 79FotoPressebilde avSigrun Espe Runar Myrnes BaltoSAIH Kampanje 2009. Marokko okkuperer Vest-Sahara. Saharawiere som lever der bli utsatt for store lidelser. Studentene protesterer, og de og deres familier tortureres eller simpelthen bare forsvinner. Det mange ikke vet er at Vest-Sahara er fullt av naturressurser. Flere norske selskaper operer i området, og er dermed med på å finansiere den marokkanske okkupasjonen. Vi krever at dette tar slutt! Vi oppfordrer norske studenter til å legge press på norske myndigheter og selskaper som profitterer på undertrykkingen av et helt folk.SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) er studenter og akademikere i Norges solidaritets- og bistandsorganisasjon. SAIH jobber med utdanningsbistand, informasjon og politisk påvirking. Gjennom høyere og uformell utdanning mobiliserer SAIH unge mennesker til samfunnsansvar og medbestemmelse. Les mer på www.saih.no