Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIH kaller statsbudsjettet et svik

a woman in a suit and white shirt is standing in front of a white wall .a woman in a suit and white shirt is standing in front of a white wall .

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 kuttes ytterligere 150 millioner kroner til utdanningsbistand. SAIH er sterkt kritisk til at regjeringen fortsetter å kutte.

Denne regjeringen har halvert støtten til utdanning globalt siden den tiltrådte. I urolige tider er utdanning avgjørende for stabilitet og utvikling. Nå bør varsellampene begynne å lyse med full styrke - i en tid hvor demokratier og menneskerettigheter verden over er under press, bør ikke Norges løsning være å kutte i støtten til de som skaper løsningene på problemene vi står overfor. Dette er et svik
Selma Bratberg

Regjeringens kutt til menneskerettigheter og utdanning svarer ikke på virkeligheten

Parallelt med at regjeringen øker utgiftene til forsvar med 18 prosent, kutter de i støtten til menneskerettighetsorganisasjoner. Dette vitner om en svært snever forståelse av hva som skaper en fredeligere og mer rettferdig verden.

– I en verden med autoritære krefter på fremmarsj er ikke dette svaret. Vi hadde vi forventet en betydelig økning til menneskerettighetsforkjempere som står i frontlinja i kampen for grunnleggende rettigheter. Regjeringens kutt til menneskerettigheter og utdanning svarer ikke på virkeligheten, fortsetter Selma Bratberg.

Dette er ikke første gang Ap/Sp-regjeringen foreslår slike kutt – siden de tiltrådte i 2021, har dette vært et gjennomgående mønster.

– Sett i sammenheng med de grove kuttene denne regjeringen har gjort i utdanningsbistanden vitner dette om en trend der tiltak som tar tak i rotårsakene til krise, krig, og konflikt nedprioriteres til fordel for kortsiktig symptomlindring, avslutter Bratberg.

Flere saker om statsbudsjettet 2025:

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman is holding a sign that says `` do only the rich deserve education '' at a protest .a woman is holding a sign that says `` do only the rich deserve education '' at a protest .

Nyhet

Ja til internasjonale studenter, nei til meningsløs pengeflytting

Regjeringen bruker bistandsmillioner som kunne gitt verdens fattige utdanning, på å dekke studieavgifter i Norge de selv har innført.

Les nyhet
a group of people are standing in a line with their hands in the air .a group of people are standing in a line with their hands in the air .

Nyhet

Regjeringen må øke støtten til menneskerettigheter – ikke kutte den

Mens demokrati og rettigheter er på tilbakegang verden over, foreslår regjeringen å kutte i støtten til sivilsamfunns- og menneskerettighets-organisasjoner.

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon