Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIH reagerer Hydros akademikersøksmål

Innlegget (video under)

Generalforsamling,

Mitt navn er Sunniva Folgen Høiskar, jeg er nestleder i Studentenes og Akademikernes internasjonale hjelpefond, SAIH, og aksjonær i Hydro.

Jeg er glad for at selskapet har redegjort grundig for og satt av god plass i årsberetningen til situasjonen ved Alunorte. Samtidig synes jeg det er urovekkende å se hvor lite ansvar selskapet tar for situasjonen som oppstod. Det er lov å gjøre feil, men man må også ta ansvar for sine feil. Jeg ønsker å gjøre generalforsamlingen oppmerksom på Hydros forsøk på å kneble den akademiske friheten til forskeren Marcelo Lima.

Marcelo Lima er forskningsskjef ved Evandro Chagas-instituttet og fikk av brasilianske myndigheter i oppgave å skrive flere rapporter om situasjonen ved Alunorte. Ut fra sin forskning og sine konklusjoner kom han med kritikk mot Hydros virksomhet, og Hydro svarte med å saksøke ham personlig for ærekrenkelser. Søksmålet mot Marcelo Lima, er et lavmål. Det er en feig og alvorlig handling som aldri ville vært tolerert her i Norge, og som heller ikke kan tolereres i Brasil. Søksmålet er et direkte angrep på Limas akademiske frihet. Kan dere i salen her se for dere at noe norsk selskap ville saksøkt en Sintef-forsker personlig for uttalelser basert på forskerens analyser av luftkvaliteten på for eksempel Karmøy? Det ville vært helt uaktuelt, og hvorfor Hydros ledelse tenker det er noe de kan gjøre i Brasil undrer meg. Det er en forskers samfunnsansvar å bruke sin kunnskap inn i samfunnsdebatten, og den akademiske friheten verner om forskeres rett til å gjøre dette. Akademisk frihet er studenters, akademikeres og institusjoners rett til og ansvar for å oppsøke, undersøke og uttrykke kunnskap uten frykt for sanksjoner. Alle samfunn trenger kritiske røster, ingen samfunn trenger bedrifter som forsøker å tie dem.

Det er lov å være uenig i andres konklusjoner. Det er lov å mene at andre uttaler seg usant. Men hvordan en forsker konkluderer på grunnlag av forsvarlig data er et akademisk spørsmål som bør angripes med faglige motytringer, ikke ærekrenkelsessøksmål. Det finnes ingen god grunn til å bruke et ærekrenkelsessøksmål mot en enkeltakademiker, om ikke målet er å sverte eller skremme vedkommende til taushet, og andre fra å følge i hans spor.

Denne typen angrep på akademisk frihet er svært alvorlig. Når store selskaper bruker kostbare søksmål som del av sin trakassering av akademikere som kritiserer dem eller publiserer forskning som ikke gagner selskapet, skremmer det andre. Hydro har brukt lovlige midler, men konsekvensen av denne typen søksmål er at andre kan skremmes fra å publisere forskning, kritisere makt-aktører åpent og å stille ubehagelige spørsmål. For Marcelo Lima, en anerkjent forskningssjef i et institutt tilknyttet helsedepartementet som attpåtil jobbet på oppdrag fra myndighetene, var det mulig å møte disse anklagene i retten med støtte fra instituttet og brasilianske myndigheter. For unge akademikere på midlertidige kontrakter kan trusselen om et søksmål være nok til å tie kritiske røster. Det bør bekymre oss alle. Akademisk frihet er allerede under press i Brasil fra flere hold.

Hydro kan ikke være en del av denne utviklingen, og alle vi aksjonærer bør være urolige over at Hydro har gått så langt. Et selskap som ikke tåler kritikk tåler heller ikke fremtiden.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon