Nyhet
SAIH tar utfordringen- gjør du?
Du har kanskje hørt at den absolutte fattigdomsgrense nå ligger på 2 $? Det tilsvarer ca. 20 kr. Vi i SAIHs arbeidsutvalg skal nå føle på kropp og sinn hva det innebærer å leve under fattigdomsgrensa. Vi deltar i kampanjen « Two Dollar Challenge» og vil oppfordre flere til å gjøre det samme!
Nå rister du kanskje på hodet, men vent med å dømme til du har lest de etiske retningslinjene. Dette må ikke oppfattes som fattigdomsporno, men et SoMe-stunt for oppmerksomhet om grunnleggende urettferdighet. Om vi i AU mener det fører til nye innsikter får tiden vise. Hvis ikke skal vi si tydelig ifra!
Håper du ble litt mer positiv innstilt nå?
Hvor kommer initiativet fra? Initiativtaker bak kampanjen er Shawn Humphrey. Han er foreleser på University of Mary Washington og har lenge undervist i utviklingsstudier. Shawn har utviklet en annerledes undervisningsmetode, hvor utfordringen med å leve for under 2$ er en del av det. Shawn mener vi må henge fra oss heltekappene og se at vi aldri kan komme fattigdom til livs. Spesielt ikke om vi tenker at fattigdom i hovedsak er noe som tilhører det Globale Sør, og at grunnen til at vi i Nord ikke er fattige er fordi vi har funnet riktig oppskrift.
Hva skal så SAIH med dette?Vi mener at bistand alene ikke kan løse fattigdomskrisa. Fattigdom er et resultat av en urettferdig fordeling av verdens ressurser. En urettferdighet satt i system ved at for eksempel internasjonal skattepolitikk glimter med sitt fravær. Internasjonale selskaper kan tjene fett med penger uten å gi tilbake til landet de operer i. Skatteinntekter som kunne ha blitt brukt til å satse på for eksempel utdanning. Utdanning som kunne ha utdannet kritisk tenkende individer, som igjen kunne ha utfordret systemet som skaper og opprettholder fattigdom.
Hvordan blir man med? Å være med innebærer at man fra 4.-8. april lever for 2$ om dagen, altså i fem dager. Det finnes ulike vanskelighetsgrader, dette leser du mer om, her. Vi håper flere vil ta utfordringen og deltar ved å dele sine tanker og opplevelser i sosiale medier, med hashtag #2DollarsaDay.
SAIH har for lengst lagt fra seg sin heltekappe. Vi håper dette prosjektet kan bidra til større refleksjon rundt spørsmål knyttet til fattigdom og større internasjonal solidaritet.
To be continued.