Nyhet
SAIHs støtte til Vest-Sahara
Da Vest-Sahara skulle løsrives fra sin tidligere kolonimakt Spania i 1975, rykket marokkanske styrker overraskende inn i området. Flertallet av innbyggerne flyktet til Algerie, der de fortsatt bor i flyktningleire.
(image) To SAIHere sammen med fredsprisvinner José Ramos-Horta i de saharawiske flyktningleirene i 1997. Ramos-Horta er i dag president i et fritt Øst-Timor. Foto: SAIH
De som ble igjen i okkupert område ble ofre for trakassering, tortur og drap. Fortsatt oppleverer den saharawiske befolkningen daglige overgrep fra okkupasjons-myndighetene.
Selv etter mer enn 30 år under okkupasjon, har det internasjonale samfunn likevel ikke lagt nok press på Marokko for at Vest-Sahara skal bli fritt. Ifølge FN er Vest-Sahara Afrikas siste uløste kolonispørsmål. SAIHs engasjement(image) I 1997 arrangerte SAIH i sammen med Norsk Studentunion en Vest-Sahara-kampanje, SOLAK-aksjonen. Som del av kampanjen inviterte SAIH Vest-Saharas utenriksminister til Oslo. Da han holdt innlegg ved Universitetet i Oslo, møtte det opp 150 tilhørere. Det kom også representanter fra flyktningleirene i Algerie. Flere ganger siden har SAIH vært vertskap for besøk fra Vest-Sahara. I 2002 vedtok årsmøtet at SAIH skulle ha Vest-Sahara som sitt politiske tema. En storstilt informasjonskampanje ble holdt ved norske læresteder, der studentene var svært aktive. Protest mot seismikkengasjementSamme år inngikk et norsk seismikkselskap, TGS-Nopec, en avtale med marokkanske myndigheter i å forberede ulovlig oljeutvinning utenfor kysten av Vest-Sahara. (image) SAIH startet en kampanje for å få selskapet til å trekke seg ut. Kampanjen førte til flere hundre presseoppslag, en imponerende underskriftskampanje, og at et tjuetalls aksjonærer solgte seg ut av fra selskapet. Til slutt trakk TGS-Nopec seg ut av området. 2002 var også året da Raftoprisen ble delt ut i Bergen til en saharawisk menneskerettighetsaktivist. SAIHs lokallag i Bergen var svært aktive i informasjonsarbeidet under utdelingen av prisen. SAIHs kampanje fikk også effekt overfor norske myndigheter. Norge var på denne tiden representert i FNs Sikkerhetsråd. SAIH inviterte en representant for den saharawiske ungdomsbevegelsen UJSARIO, til ISFiT i Trondheim, noe som skapte både store presseoppslag, og gode ISFIT-debatter. I 2006 var SAIHs leder representert i den norske FN-delegasjonen i New York. SAIH lyktes med å sette Vest-Sahara på dagsorden i FN.