Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Sør-Afrika: nytt parti kommer inn?

​Economic Freedom Fighters mobiliserer ungdom som er frustrerte og utålmodige, rapporterer Kjersti Augland fra Johannesburg.

Det femte valget siden Sør-Afrikas frigjøring fra apartheid og det første uten Mandela til stede, er over. Stemmesedlene fra de 22 000 valglokalene telles og det ser ut, som forventet, at ANC vil vinne med rundt 60% oppslutning og fortsette med regjeringsmakten slik som i siste periode.

Men et nytt parti vil antageligvis komme inn i parlamentet, Economic Freedom Fighters (EFF). Den tidligere lederen for ANCs ungdomsparti, Julius Malema, stablet partiet på bena i fjor og de har klart å mobilisere spesielt ungdom og ser ut til å få rundt 6% oppslutning.

Malema er blitt en krass kritiker av ANC og bruker harde ord mot makteliten samtidig som han lover gull og grønne skoger for folket. Han representerer et alternativ for mange unge som er frustrert over dagens situasjon og som er utålmodige etter å se endringer.

På valgdagen, 7. mai, ruslet jeg rundt i Alexandra, den eldste townshipen i Johannesburg. Her gikk valget rolig og effektivt for seg. Folk stod i kø, blei registrert, fikk sitt sorte merke på neglen som viser at man har avgitt stemme, satte sitt kryss på seddelen og slapp den ned i stemmeurnen.

Jeg snakket med Flora som har stemt på ANC i alle år siden frigjøringen, og det ville hun fortsette med. Det var ikke noe annet alternativ for henne. Hun har ikke fått det bedre materielt sett siden 1994, men det var ANC som satte henne fri. Da hun var 18 år reiste hun fra Free State provinsen til Johannesburg i Gauteng provinsen for å få medisinsk behandling. Men da hun kom fram blei hun arrestert fordi hun ikke hadde lov til å forlate Free State. I dag kan jeg reise hvor jeg vil, sier hun. Åndelig sett er jeg fri. Dette er en veldig viktig dimensjon å huske på også i dagens Sør Afrika. Det mentale og psykologiske aspektet ved å være frigjort er en dyp og sterk opplevelse som overlever selv om den materielle situasjonen ikke er så god som man ønsker.

Samtidig har misnøyen over ANC vist seg i flere aksjoner mot dem. Det har vært kampanjer for å ødelegge stemmesedlene. Folk blei oppfordret til å rive i stykker eller skrive sin mening om myndighetene på seddelen slik at den blir annullert. Flere jeg snakket med gjorde dette. Bevegelsen for folk som bor i blikkskur, Abahlali baseMjondolo, i Kwa-Zulu Natal provinsen bestemte seg kollektivt for å gi sine stemmer til opposisjonspartiet Democratic Alliance (DA). Fordi ANC har gjort for lite for å bedre deres situasjon. Og et lokalsamfunn bestemte seg for å avstå fra å stemme fordi myndighetene ikke gir dem de tjenestene de har krav på, som vann og elektrisitet. Det er lite sannsynlig at disse aksjonene vil få store konsekvenser for valgresultatet men det er en tydelig proklamasjon på folks misnøye.

Det spekuleres i om President Jacob Zuma kommer til å gå av, eller bli trukket tilbake av sitt eget parti når de nå går inn i en ny regjeringsperiode. Den siste tiden har misnøyen vært stor med Zuma både i forhold til innføringen av bompenger på flere av veiene, noe som går spesielt utover drosjenæringen, og ikke minst Nkandla affæren. Zuma har bygget et stor privat hus, eller palass om man vil, i Nkandla og myndighetene har betalt 200 millioner rand for oppgradering av sikkerhetssystemene. Folk spør seg om dette er riktig bruk av offentlige midler når det ikke er nok skolebøker i flere av provinsene, arbeidsledigheten er rundt 50% for ungdom og det er kontinuerlige streiker i offentlig sektor og gruveindustrien.

Valget i Sør Afrika er over og det endelige resultatet forventes å bli offentliggjort i løpet av de nærmeste dagene. Hva fremtiden vil bringe for folk flest er usikkert, men at ANC vil fortsette å lede landet videre er sikkert. Pressen, det sivile samfunn og fagbevegelsen vil spille viktige roller i hvordan myndighetene stilles til ansvar.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon