Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Startskuddet går for globalt universitetsinitiativ for flyktninger

a woman in a graduation cap and gown is standing in front of a crowd of graduates .a woman in a graduation cap and gown is standing in front of a crowd of graduates .

Flere universiteter, med Universitetet i Oslo (UiO) i spissen, lanserer en global koalisjon for å styrke utdanningstilbudet for flyktninger i stor skala. 15 universiteter fra hele verden går sammen for å forbedre og utvide tilgangen til høyere utdanning for flyktninger og deres lokalsamfunn gjennom utviklingen av Global University Academy, et globalt universitet for flyktninger og internt fordrevne.

Dette initiativet tar sikte på å gi millioner av mennesker på flukt, som i dag har liten eller ingen tilgang til høyere utdanning, en ny sjanse. I samarbeid med 15 internasjonale universiteter, inkludert institusjoner fra Afrika, Europa og Nord-Amerika, skal prosjektet tilby tilpasset universitetsutdanning av høy kvalitet for studenter på flukt.

Initiativet utvikles i samarbeid med UNHCR, og Flyktninghjelpen, og SAIH, og sammen med det globale nettverket av universiteter bidrar de til å styrke flyktningers fremtid gjennom utdanning. Grieg Foundation støtter dette arbeidet.

Som en organisasjon av og for studenter og akademikere er SAIH stolte av å støtte Global University Academy. I vårt arbeid møter vi modige studenter som lever i krig og konflikt, og som risikerer mye for å kunne studere. Dette initiativet representerer en solidaritetserklæring til dem fra det globale samfunnet for høyere utdanning. Utdanning er det viktigste verktøyet vi har for å forandre verden, og alle bør ha mulighet til å forme sin egen fremtid og samfunnet de lever i - gjennom utdanning.
Line Hegna, daglig leder SAIH


Per i dag har bare 7 % av verdens flyktningbefolkning tilgang til høyere utdanning. Global University Academy støtter FNs flyktningorganisasjon UNHCRs mål om å øke dette tallet til 15 % innen 2030. Dette initiativet vil bidra til å gi flyktninger i flere land muligheten til å ta både grunn- og bachelorgrader i samarbeid med lokale partnere og flyktningledede organisasjoner.

Samarbeid mellom eliteuniversiteter.

Samtidig har en global allianse av eliteuniversiteter, kjent som Global University Alliance, kunngjort et tilleggsinitiativ for å støtte flyktningers tilgang til høyere utdanning. Blant medlemmene er prestisjefylte universiteter som University of Oxford, Humboldt University of Berlin og University of Cape Town. I løpet av de neste 18 månedene vil alliansen utvikle et nytt akademisk rammeverk som tillater studenter å oppnå akkrediterte grader ved å studere på tvers av flere institusjoner.

Som en del av dette programmet skal alliansen også lansere pre-entry-kurs for flyktninger, med et pilotprosjekt som starter i 2026-27. Dette vil gjøre det mulig for flyktninger å forberede seg på høyere utdanning og øke sjansene for å lykkes akademisk.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, uttaler at samarbeidet representerer en betydelig utfordring, spesielt med tanke på overføring av studiepoeng mellom land.

Hvordan vi håndterer dette blir en viktig diskusjon blant partnerne de kommende månedene.
Svein Stølen

Han peker også på viktigheten av å anerkjenne flyktningenes kvalifikasjoner, da dokumentasjon ofte går tapt under flukt.

President ved Arizona State University (ASU), Michael Crow, fremhever at mange av verdens flyktninger er talentfulle og fortjener muligheter.

Flyktninger er gjennom historien bevist som innovatører. Å gi dem veier til utdanning vil ikke bare utvikle deres potensial, men også styrke deres samfunn og verden som helhet.
Michael Crow

Les mer om programmet her

GUA Medlemmer

Universitetspartnere:

Arizona State University

Humboldt University of Berlin

KU Leuven

Norwegian University of Life Sciences

PSL University

SOAS, University of London

Southern New Hampshire University

Stellenbosch University

University of Bergen

University of Cape Town

UCLouvain

University of Hamburg

University of Oslo

University of Oxford

Samarbeidspartnere utenfor universitetene:

Norwegian Refugee Council

UNHCR

SAIH


Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon